British Petroleum začne vŕtať v Stredozemnom mori pri Líbyi

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 07:06 • 2 min
British Petroleum začne vŕtať v Stredozemnom mori pri Líbyi

British Petroleum začne vŕtať v Stredozemnom mori pri Líbyi

slovakia

left justify in out

img

Energetická spoločnosť British Petroleum začne po ropnej škvrne v Mexickom zálive hĺbiť ďalší podmorský vrt v Stredozemnom mori pri pobreží Líbye.
      "Vrty sa začnú o niekoľko týždňov," vyhlásil dnes pre tlačovú agentúru DPA hovorca BP David Nicholas a potvrdil tak sobotňajšiu správu denníka Financial Times. Ide o politicky a ekologicky chúlostivú aktivitu, píše agentúra.
      Vrt by mali otvoriť najneskôr do pol roka, dodal hovorca. V oblasti sú rozsiahle zásoby ropy a až do 850 miliónov metrov kubických zemného plynu. Koncern poprel obavy o bezpečnosť pri novom hlbinnom vrte. Pripravené má aj "potrebné plány v prípade poruchy".
      Vŕtanie sa uskutoční v Stredozemnom mori v zálive Veľká Syrta. Prameň leží v hĺbke 1750 metrov približne 200 kilometrov západne od prístavného mesta Benghází. Vrt tak bude ležať o 250 metrov hlbšie ako v Mexickom zálive. Explózia ropnej plošiny Deepwater Horizon z 20. apríla znamenala najväčšiu prírodnú katastrofu v histórii USA.
      Medzi oboma ropnými poľami neexistujú žiadne paralely, zdôraznil hovorca a garantoval vysoké bezpečnostné štandardy pri pobreží Líbye. "Na celom svete sme vykonali veľa vrtov a urobili sme teraz dodatočné bezpečnostné opatrenia, medzi nimi úplnú kontrolu plošiny typu Noble, ktorú budeme používať," uviedol. Prameň je podľa BP uzavretý v hornatom teréne s malou priepustnosťou.
      Práva na vrt kúpila BP pred troma rokmi od Líbye za 675 miliónov eur. Šéf koncernu Tony Hayward označil obchod za doposiaľ najväčšiu investíciu. Koncern potvrdil, že v tom čase radil britskej vláde pod vedením premiéra Tonyho Blaira, aby sa rýchlo dohodol na výmene zajatcov. BP musela totiž v roku 1971 pozastaviť ropné obchody v Líbyi, pretože líder Muammar Kaddáfí zoštátnil britské majetky. Spojené štáty vyčítajú spoločnosti BP, že bolo v jeho záujme minuloročné prepustenie líbyjského atentátnika z Lockerbie Abdala Bassita Alího al-Migráhího, aby mohla začať miliónový obchod. Al-Migráhího omilostili kvôli rakovine v konečnom štádiu zo Škótska, kde sedel vo väzení, a dnes žije vo svojej vlasti. Pri leteckom útoku nad Lockerbie v roku 1988 prišlo o život dovedna 270 ľudí, medzi nimi 189 amerických občanov.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona