Britia budú v referende hlasovať "áno", ak budú za zotrvanie Británie v EÚ

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 10:15 • 2 min
Britia budú v referende hlasovať "áno", ak budú za zotrvanie Británie v EÚ

LONDÝN - Briti budú v referende, ktoré sa uskutoční do dvoch rokov, odpovedať na otázku: "Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie?". A budú vyzvaní, aby hlasovali "áno", ak chcú zostať v EÚ, uviedla dnes britská vláda.

slovakia

left justify in out

Formulácia otázky je považovaná za dôležitú, pretože kampaň za zotrvanie Británie v EÚ sa bude môcť nazývať kampaň "áno" a možno sa tak bude javiť pozitívnejšie ako opozičná kampaň.

 

Vláda znenie otázky zverejnila v rámci príprav zákona, ktorý zaručí usporiadanie referenda do konca roka 2017 a ktorého návrh dnes dostane do rúk parlament. Premiér David Cameron v stredu odcestoval na dvojdňovú cestu po európskych metropolách v snahe získať podporu pre svoj úsilie o reformu EÚ.

 

Cameron sa zaviazal zmeniť vzťahy Británie s EÚ a získať od Bruselu späť niektoré právomoci, kým umožní Britom hlasovať o tom, či chcú zostať v EÚ alebo úniu opustiť. V minuloročnom referende o nezávislosti Škótska bola podľa odborníkov kampaň za zotrvanie v Spojenom kráľovstve príliš negatívna a čiastočne za to mohla referendová otázka. Ak voliči chceli zmenu, teda nezávislosť, museli odpovedať "nie".

 

Cameron sa vyjadril, že je za zotrvanie Británie v zreformovanej EÚ, ale ak sa mu nepodarí presadiť zmeny, ktoré chce, potom "nič nevylučuje".

 

Vodca euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage sa vo vyhlásení posťažoval, že Cameron "sa už rozhodol, akú chce dostať odpoveď, bez toho, aby sme dostali späť jedinú právomoc". Cameron sa dnes stretne v Haagu s holandským premiérom Markom Ruttem a v Paríži s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

 

V pondelok britská vláda uviedla, že občania väčšiny ďalších členských krajín EÚ žijúci v Británii budú z hlasovania v referende vylúčení. Odmietla tiež výzvy, aby v referende mohli hlasovať 16- a 17-roční, ktorí mohli hlasovať v škótskom referende.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona