Briti zverejnili vynesené dokumenty KGB o Pražskej jari

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 14:35 • 2 min
Briti zverejnili vynesené dokumenty KGB o Pražskej jari

CAMBRIDGE - Univerzita v britskom Cambridgei v pondelok zverejnila dokumenty, ktoré v roku 1992 vyniesol z Ruska bývalý vysoký predstaviteľ sovietskej tajnej služby Vasilij Mitrochin a označujú ich za jeden z najväčších spravodajských únikov v dejinách.

slovakia

left justify in out

Bývalý archivár Výboru štátnej bezpečnosti (KGB) si vyše desať rokov nosil záznamy tajne domov, kde ich prepisoval a zoraďoval, a po rozpade Sovietskeho zväzu ich poskytol Britom. Úkrytom pre listiny opisujúce sabotážne plány, spôsoby získavania špiónov na Západe v období studenej vojny, ale aj snahy potlačiť takzvanú Pražskú jar v roku 1968 bola údajne Mitrochinova chata na vidieku, kde časť z nich zakopal do zeme v kanvici na mlieko.

 

Podľa britského historika Christophera Andrewa "utajený disident" najskôr oslovil veľvyslanectvo USA v jednom z pobaltských štátov, kde ho však odmietli. Úspešný bol až u Britov, kde ho jeden z diplomatov usadil a ponúkol mu "šálku čaju". Rozsiahly súbor listín zverejnený Churchillovým archívnym centrom Univerzity v Cambridgei špecialista na históriu spravodajských služieb označil za "vôbec najdôležitejší zdroj" informácií o Rusoch pre britské i americké orgány. Zložky obsahujú okrem iného aj zoznam tajných agentov vyslaných v roku 1968 do Československa s úlohou infiltrovať sa medzi disidentov stojacich za vtedajším prodemokratickým hnutím. Cieľom inej skupiny bol kruh okolo poľského duchovného Karola Wojtylu, ktorý sa stal neskôr pápežom a KGB mu vyčítal "mimoriadne protikomunistické názory". 

 

Samotný Mitrochin údajne strávil zvyšok života v Británii, kde dostal falošné meno a policajnú ochranu a v roku 2004 zomrel vo veku 81 rokov. Svet sa o ňom dozvedel ešte v roku 1999, keď Andrew vydal knihu vychádzajúcu z jeho zápiskov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies