Briti žijúci inde v EÚ prehrali súd o právo hlasovať v júnovom referende

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 13:25 • 2 min
Briti žijúci inde v EÚ prehrali súd o právo hlasovať v júnovom referende

LONDÝN - Zhruba dva milióny Britov žijúcich viac než 15 rokov v inej členskej krajine EÚ nebude môcť hlasovať v júnovom referende o vystúpení alebo zotrvaní Británie v únii.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom dnes v Londýne vysoký súd (High Court), ktorý odmietol snahy o zrušenie tohto obmedzenia v zákone o referende o členstve v EÚ z roku 2015, informuje spravodajská stanica BBC.

 

Konanie iniciovali 94-ročný veterán druhej svetovej vojny Harry Shindler žijúci v Taliansku, a v Belgicku žijúca právnička Jacquelyn MacLennanová. Argumentovali tým, že im je nezákonne odopretá možnosť hlasovať v britskom referende, pretože žijú už viac ako 15 rokov inde v rámci Európskej únie.

 

Sudcovia v zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedli, že vláda má právo rozhodnúť o tom, kto môže v referende hlasovať, pretože "predĺžený pobyt v zahraničí môže naznačovať oslabenie vzťahov so Spojeným kráľovstvom". Upozornili tiež, že britské úrady uchovávajú volebné zoznamy iba 15 rokov a bolo by veľmi prácne overovať predchádzajúce bydlisko Britov, ktorí žijú v zámorí dlhšie ako stanovené obdobie.

 

Shindler a MacLennanová požiadali londýnsky súd, aby vyhlásil časť zákona o britskom referende za neoprávnené obmedzenie ich práva na slobodu pohybu v rámci EÚ. Daný úsek zákona obmedzuje volebné právo u Britov žijúcich mimo svoju vlasť hranicou 15 rokov.

 

Právny zástupca oboch navrhovateľov povedal, že sa voči rozhodnutiu odvolajú na najvyššom súde (Supreme Court), "aby všetci britskí občania žijúci inde v EÚ mohli byť súčasťou demokratického procesu hlasovania v tomto referende, ktoré bude mať dôsledky pre ich život," cituje ho denník The Guardian. Hovorca vlády rozhodnutie vysokého súdu privítal. Konštatoval, že zákon o referende o členstve v EÚ odsúhlasili obe komory parlamentu a bol uzákonený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies