Briti už majú aj proeurópsku kampaň, podnikateľ Rose reaguje na Cameronovo referendum

NETKY.SK • 12 Október 2015, 12:41 • 2 min
Briti už majú aj proeurópsku kampaň, podnikateľ Rose reaguje na Cameronovo referendum

BRUSEL - Dnes bola v Británii spustená kampaň zameraná na udržanie krajiny v Európskej únii. Píše o tom belgická tlačová agentúra Belga. Ide o reakciu na očakávané referendum vyhlásené britským premiérom Davidom Cameronom, ktorý sľúbil usporiadať do konca roka 2017 hlasovanie o vzťahoch medzi Londýnom a Bruselom.

slovakia

left justify in out

Kampaň s názvom Silnejšia Británia v Európe (Britain Stronger in Europe) podporuje podnikateľ Stuart Rose, konzervatívny člen hornej komory parlamentu a bývalý predseda spoločnosti Marks and Spencer. "Myslím si, že sme silnejší, bohatší a bezpečnejší v Európe, než keby sme boli sami," uviedol Rose vo svojom príhovore, ktorý zaslal médiám ešte pred dnešným oficiálnym spustením kampane.

Rose upozornil, že ak niekto tvrdí, že pre Britániu je vlasteneckým spôsobom ustupovať, vrátiť sa do minulosti a zahľadieť sa do seba, tak nechápe, "čo sme ako národ".

 

"Nedovolím, aby mi niekto tvrdil, že som menej Angličan, pretože verím vo Veľkú Britániu s čo najsilnejšou ekonomikou a bezpečnosťou pre našu spoločnosť," uvádza vo svojom príhovore. Premiér Cameron pod tlakom vlastnej Konzervatívnej strany a euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea sľúbil, že do konca roka 2017 pripraví referendum o britskom členstve v EÚ. Cameron sľúbil, že znovu prerokuje členstvo Británie v EÚ, pričom chce, aby Londýn ťažil z posilnených právomocí a mal právo odmietnuť akékoľvek opatrenie, ktoré by bolo smerom k väčšej európskej integrácii.

 

Do kampane, ktorú vedie Rose, sa zapojili aj traja bývalí premiéri a bývalý minister práce Peter Mandelson. Rosovej kampani predchádzajú dve ďalšie predreferendové iniciatívy, ktoré podporujú odchod Británie z EÚ. Za kampaňou Vote Leave (Hlasujte za odchod) stoja niektorí členovia Konzervatívnej strany, ale aj opozičnej Labouristickej strany. Už v septembri Farage, najznámejší euroskeptik spomedzi britských politikov, spustil kampaň LeaveUE (Opusťme EÚ).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona