Britská polícia posilnila bezpečnosť na podujatiach vrátane finále Ligy majstrov

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 14:03 • 2 min
Britská polícia posilnila bezpečnosť na podujatiach vrátane finále Ligy majstrov

LONDÝN - Experti britskej armády na likvidáciu bômb a polícia boli dnes privolaní na univerzitu na predmestí Manchestra. Zatiaľ nie je jasné, čo je dôvodom ich zásahu. Britská polícia zadržala dnes ďalšieho podozrivého v súvislosti s bombovým útokom v Manchestri. K zatknutiu nemenovaného muža došlo v časti Manchestru nazývanej Moss Side. Ide v poradí už o desiatu osobu zadržanú v spojitosti s pondelkovým útokom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Britská polícia zadržala dnes ráno v rámci vyšetrovania ďalšieho podozrivého, ktorý by mohol byť spolupracovníkom páchateľa tohto činu.

 

Informovala o tom britská polícia, ktorá sa spoločne s tajnými službami pokúša predísť ďalším útokom.

 

Vo väzbe naďalej zostávajú kvôli vypočúvaniu ďalší ôsmi podozriví.

 

"Polícia reagovala na telefonát z univerzity v Trafforde," uviedla vo vyhlásení polícia grófstva Veľký Manchester s tým, že "momentálne posudzuje situáciu". Trafford je časťou v metropolitnej oblasti Veľkého Manchestra nachádza sa juhozápadne od centra mesta.

 

Polícia v britskej metropole Londýn v súvislosti so správami o "opustenom vozidle" uzavrela včera popoludní Westminsterský most, nachádzajúci sa neďaleko budovy parlamentu. Denník Guardian uviedol, že po prehľadaní vozidla zaparkovaného na Westminsterskom moste polícia jednu z najdôležitejších dopravných tepien Londýna opäť otvorila.

 

V dôsledku "policajného zásahu" uzavreli dnes ulicu Wigan Lane v metropolitnom okrese Wigan, ktorý leží približne 27 kilometrov od centra Manchestru. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Očitý svedok pre tlačovú agentúru PA uviedol, že celú ulicu polícia evakuovala.

 

"Policajti prišli zrejme nadránom okolo 01.30 h a vtrhli do jedného z bytov. Potom tam boli celý deň, ale len jeden či dvaja zostali vonku pred domom. Následne tak okolo 04.00 h prišli pravdepodobne forenzní experti a približne o 05.30 h nám povedali, aby sme opustili svoje byty," uviedol svedok. Iný svedok uviedol, že videl, ako policajti vykladajú z auta pyrotechnického robota. Podľa denníka Guardian nad miestom zásahu krúžil popoludní policajný vrtuľník.

 

AKTUALIZOVANÉ Terorista z Manchestru bol krátko pred útokom v Prahe a v Düsseldorfe, v Líbyi už zatkli aj jeho otca, ktorý patril k Al-Káide

 

Britské pohotovostné zložky sú pripravené na prípadné útoky na verejných podujatiach počas nadchádzajúceho sviatočného víkendu, ale nemajú informácie o konkrétnych hrozbách. Informoval o tom dnes minister pre bezpečnosť Ben Wallace po tom, čo britské mesto Manchester zažilo v pondelok 22. mája bombový útok na popovom koncerte, kde zahynulo 22 ľudí.


V pondelok 29. mája je v Británii štátny sviatok a cez víkend sa bude konať množstvo dôležitých podujatí, napríklad v sobotu finále futbalovej Ligy majstrov na štadióne Wembley.

Wallace novinárom povedal, že správy v médiách o tom, že nemocnice dostali príkaz pripraviť sa na víkend, boli súčasťou plánu posilniť pocit bezpečia, a nie reakciou na konkrétnu tajnú informáciu.

"Toto je prevažne preventívne opatrenie. Nie je žiadna konkrétna hrozba voči niektorému z podujatí," uviedol Wallace pre britskú spravodajskú stanicu BBC.

Wallace tiež vyhlásil, že polícia si je istá, že už likviduje sieť ľudí podieľajúcich sa na pondelkovom útoku. Dodal, že vláda potrebuje nástroje na donútenie spoločností ako Facebook, aby rýchlejšie odstraňovali nebezpečný online materiál.

Londýnska polícia dnes oznámila, že na veľké športové podujatia tento víkend, napríklad aj na finále Ligy majstrov na štadióne Wembley, vyšle ďalších príslušníkov bezpečnostných síl.

Hlavný policajný superintendent Jon Williams uviedol, že po celom britskom hlavnom meste budú zavedené ďalšie ochranné opatrenia a rozmiestnení budú ďalší príslušníci bezpečnostných síl, keďže platí najvyšší stupeň teroristickej hrozby označovaný ako "kritický".

Williams odporučil, aby fanúšikovia smerujúci na futbalové a rugbyové zápasy naplánované na tento víkend prišli skôr než zvyčajne, práve pre dodatočné bezpečnostné kontroly.

Policajný predstaviteľ dodal, že pri ochrane dopravnej siete bude uplatňovaná aj "tajná taktika". Vyhlásil, že polícia chce, aby boli jej metódy "nepredvídateľné" a aby bol Londýn pre teroristov "čo najneprajnejším prostredím".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies