Briti spustili testy ďalšej vakcíny proti koronavírusu

NETKY.SK • 16 Jún 2020, 17:22 • 2 min
Briti spustili testy ďalšej vakcíny proti koronavírusu

LONDÝN - Vedci z londýnskej Imperial College začnú tento týždeň s imunizáciou ľudí vo Veľkej Británii svojou experimentálnou vakcínou. Britská vláda oznámila, že 300 zdravých ľudí dostane po dve dávky potenciálnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvíja Imperial College s vládnou finančnou podporou vo výške 41 miliónov libier (zhruba 45,73 milióna eur).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Varovanie vedcov
Vakcínu zatiaľ testovali len na zvieratách a v laboratóriu, kde vytvorila omnoho vyššie hladiny protilátok, ako by sa normálne vytvorili u infikovaných ľudí. Mnohí vedci však varujú, že pandémiu dokáže zastaviť len efektívna vakcína, ktorej vyvinutie zvyčajne trvá niekoľko rokov.

 

img

 

"Z dlhodobého hľadiska by mohla byť funkčná vakcína dôležitá na ochranu najzraniteľnejších a tiež pre umožnenie uvoľnenia obmedzení, čím by mohla ľuďom pomôcť vrátiť sa k normálnemu životu," skonštatoval Robin Shattock, ktorý vedie výskum vakcíny.

 

Relatívne do konca roka 
V počiatočných fázach testovania na tisíckach ľudí je v súčasnosti asi tucet potenciálnych vakcín. Neexistuje záruka, že niektorá z nich bude fungovať, no zvyšuje to šancu, že aspoň nejaké by mohli byť pripravené do konca roka.

 

USA sa pripravuje 
Oxfordská univerzita spustila rozsiahlu štúdiu s 10-tisíc dobrovoľníkmi a Spojené štáty pripravujú na júl ešte väčšie štúdie, na ktorých by sa malo zúčastniť po 30-tisíc ľudí. Testovať by mali oxfordskú vakcínu aj ďalšiu, ktorú vyvíjajú americký Národný inštitút zdravia a biotechnologická spoločnosť Moderna.

 

img


Vedci nikdy dosiaľ nevyvinuli žiadnu vakcínu takto rýchlo a zatiaľ nie je jasné, či nejaká z nich bude fungovať a bude aj bezpečná. Mnohé krajiny však už napriek tomu dali predobjednávky na milióny kusov.

 

Vakcína aj do Francúzska 
Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes v spoločnosti výkonného riaditeľa farmaceutickej spoločnosti Sanofi navštívil laboratórium, kde tiež vyvíjajú vakcínu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sanofi (@sanofi),


Konkurenčná AstraZeneca, ktorá spolupracuje so spomínanou univerzitou v Oxforde, pritom cez víkend oznámila, že sa s európskymi krajinami, vrátane Francúzska, dohodla na dodaní 400 miliónov dávok vakcíny. Spoločnosť dúfa, že ich bude mať hotové do konca roka.

 

Uvoľňovanie opatrení nepomáha všade 
Celosvetovo už podľa štatistík Johns Hopkins University potvrdili vyše osem miliónov prípadov nákazy novým koronavírusom a viac ako 437-tisíc úmrtí. Svetová zdravotnícka organizácia v pondelok upozornila, že počas uplynulých dvoch týždňov denne pribudlo asi 100-tisíc nových potvrdených prípadov a uvoľňovanie opatrení vedie v mnohých krajinách k nárastom počtu nakazených.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies