Briti prišli z ďalším originálnym nápadom. Ľuďom budú podávať koktejl z rôznych vakcín

NETKY.SK • 5 Február 2021, 10:57 • 2 min
Briti prišli z ďalším originálnym nápadom. Ľuďom budú podávať koktejl z rôznych vakcín

LONDÝN - Britskí vedci začali s výskumom, ktorého cieľom je zistiť, či je bezpečné miešať rôzne vakcíny proti koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súčasné schválené očkovacie látky vyžadujú podanie dvoch dávok, pričom ľudia by mali dostať dve injekcie od rovnakého výrobcu.

Pokyny v Spojenom kráľovstve a USA však hovoria, že pacientom môžu podať aj rôzne vakcíny, napríklad v prípade, ak pre druhú dávku nie je dostupná taká vakcína, ktorú pacient dostal pri prvej dávke, alebo ak nie je známe, akú očkovaciu látku predtým takejto osobe aplikovali.

 

Prečítajte si tiež: Doteraz schválené vakcíny proti COVID-19. Na akom princípe fungujú, a aká je ich účinnosť a cena?

Dobrovoľníci, ktorí sa zúčastnia na spomenutej štúdii financovanej britskou vládou, dostanú jednu dávku vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, po ktorej bude nasledovať dávka od spoločnosti Pfizer, prípadne v opačnom poradí.

Vedci si od tohto výskumu sľubujú, že v období nedostatku vakcín by získané poznatky mohli pomôcť jednotlivým vakcinačným programom k väčšej flexibilite.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vakcín v EÚ je nedostatok! Brusel vidí problém vo farmaceutických firmách



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona