Briti porušili práva troch masových vrahov, Londýn sa búri

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 18:18 • 2 min
Briti porušili práva troch masových vrahov, Londýn sa búri

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodol, že Británia porušila práva troch masových vrahov, ktorým tamojšie súdy nedali možnosť domáhať sa opätovného preskúmania svojich prípadov a potenciálne tak dosiahnuť prepustenie na slobodu.

slovakia

left justify in out

Súd so sídlom v Štrasburgu to považuje za "neľudské a ponižujúce", keďže odsúdení nemajú žiadnu nádej. Podľa ESĽP navyše Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd takéto zaobchádzanie zakazuje. Kým britský minister spravodlivosti Chris Grayling reagoval tvrdením, že autori dohovoru sa teraz "otáčajú v hrobe", premiér David Cameron to označil za "veľmi veľké sklamanie".

Traja masoví vrahovia sa na ESĽP obrátili s argumentom, že doživotným odsúdením bez možnosti opätovného preskúmania ich prípadov boli porušené ich práva. Nespokojnosť s verdiktom tak ešte viac zhorší súčasné výrazne naštrbené vzťahy medzi Londýnom a najvyššou súdnou inštanciou na starom kontinente. Najvypuklejším prejavom vzájomných sporov bol prípad radikálneho islamského kazateľa Abu Qatadu, ktorého Briti dlhé roky chceli deportovať do Jordánska. Podarilo sa to až nedávno, keďže ESĽP potvrdil, že mu v jeho vlasti hrozí nespravodlivý proces a deportáciu zakázal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona