Briti ponúkajú Francúzom ploty použité na summite NATO, majú zastaviť migrantov

NETKY.SK • 7 September 2014, 19:26 • 2 min
Briti ponúkajú Francúzom ploty použité na summite NATO, majú zastaviť migrantov

LONDÝN - Británia ponúka Francúzsku 20 kilometrov oceľového oplotenia použitého na dvojdňovom summite NATO, ktorý sa v piatok skončil vo waleskom meste Newport.

slovakia

left justify in out

Briti tak chcú francúzskym úradom pomôcť zvládnuť narastajúci počet ilegálnych migrantov, ktorí sa cez Lamanšský prieliv snažia dostať do Británie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
      

Podľa miestnych úradov v dôsledku kríz na Blízkom východe, ako aj na severe a východe Afriky prišlo v ostatných mesiacoch do prístavného mesta Calais 1300 ilegálnych migrantov, čo je o 50 percent viac ako v predchádzajúcom období.
      

Utečenci žijúci v provizórnych táboroch roztrúsených po Calais sa zúfalo snažia dostať do kamiónov, osobných áut a lodí smerujúcich do Británie, čo vedie k čoraz ostrejším zrážkam s políciou, ktorá sa ich snaží zastaviť.
      

Minulý týždeň sa viac ako stovka migrantov pokúsila preliezť ochranné oplotenie a dostať sa na palubu trajektu kotviaceho v prístave. Dav sa na poslednú chvíľu podarilo odvrátiť len vďaka tomu, že posádka trajektu zdvihla nástupný mostík a proti utečencom použila vodné delo.
      

"Je na Francúzoch, aby si na svojom území udržiavali bezpečnosť a poriadok. My však chceme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme im pomohli," uviedol pre noviny Sunday Telegraph britský minister pre imigračnú politiku James Brokenshire.
      

"Ponúkneme našim francúzskym partnerom ploty, ktoré sme použili tento týždeň na zaistenie bezpečnosti na summite NATO v Newporte. Mohli by nahradiť a doplniť nedostatočné oplotenie v Calais, ktoré pre ilegálnych prisťahovalcov nie je problém preliezť," dodal Brokenshire.
      

Starostka Calais Natacha Bouchart žiada Britániu, aby pomohla pri financovaní posilňovania bezpečnostných opatrení v oblasti prístavu. Brokenshire uviedol, že Británia už pred niekoľkými mesiacmi ponúkla mestu tri milióny libier (3,7 milióna eur).
      

Vyjadrenie úradov v Calais sa bezprostredne po uverejnení Brokenshireových slov zistiť nepodarilo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies