Briti obmedzia počet imigrantov,firmy varujú pred nedostatkom ľudí

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 07:11 • 2 min
Briti obmedzia počet imigrantov,firmy varujú pred nedostatkom ľudí

Briti obmedzia počet imigrantov,firmy varujú pred nedostatkom ľudí

slovakia

left justify in out

Nová britská vláda Davida Camerona plánuje okrem rozsiahlych škrtov vo výdavkoch aj výrazné obmedzenia v imigrácii. Od budúceho roka chce zaviesť imigračné kvóty, ktoré by mali rozsah imigrácie znížiť na úroveň zo začiatku 90. rokov 20. storočia. Vláda si od toho sľubuje, že sa podstatne zníži počet ľudí žijúcich a pracujúcich v Británii z krajín mimo Európskej únie.
      Konzervatívna strana Davida Camerona už v minulosti, keď bola v opozícii, poukazovala na to, že imigranti negatívne ovplyvňujú trh práce a zvyšujú náklady na sociálne výdavky. Ekonómovia a podnikatelia ale naopak varujú, že stanovenie imigračných kvót môže v niektorých kľúčových sektoroch spôsobiť vážny nedostatok zamestnancov. Niektorí upozorňujú, že limity na zahraničných pracovníkov nakoniec povedú k spomaleniu hospodárskeho rastu.
      V prípade ľudí z Európskej únie nemá Británia ako člen zoskupenia možnosti ich počet príliš ovplyvňovať. Zameria sa preto na zahraničných pracovníkov z Afriky a krajín Commonwealthu - Indie, Pakistanu a Austrálie. Obyvatelia krajín Commonwealthu stratili preferenčný štatút v prípade zamestnávania a pobytu ešte v 70. rokoch minulého storočia. Problémy môžu mať aj Američania, ktorých v súčasnosti pracuje v Británii asi 80.000.
      "Dnes nie je najlepší čas na takéto limity, pretože potrebujeme dostatok pracovnej sily na posilnenie veľmi krehkého oživenia ekonomiky," povedal Gerwyn Davies zo spoločnosti pre ľudské zdroje Chartered Institute of Personnel and Development.
      Už teraz má Británia nedostatok pracovníkov napríklad v oblasti geriatrickej starostlivosti, pediatrickej chirurgie, ropného inžinierstva, inžinierskej geológie či vedcov v oblasti nukleárnej medicíny.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona