Briti nadbiehajú Belgičanom európskosťou ponuky stíhačiek Eurofighter Typhoon

NETKY.SK • 8 September 2017, 16:02 • 2 min
Briti nadbiehajú Belgičanom európskosťou ponuky stíhačiek Eurofighter Typhoon

BRUSEL - Britská vláda navrhuje Belgicku "globálne partnerstvo" pri výrobe bojových lietadiel, ak sa Belgičania rozhodnú nahradiť svoje zastarajúce stíhačky F-16 britskými bojovými lietadlami Eurofighter Typhoon. Uviedla to dnes britská veľvyslankyňa v Bruseli Alison Roseová.

slovakia

left justify in out

Podľa správy tlačovej agentúry Belga veľvyslankyňa upozornila, že ak britský výrobca BAE Systems získa dôležitú zákazku v Belgicku, je ochotný investovať v tejto krajine do dvoch "výrobných centier" - jedného so sídlom vo Flámsku a druhého vo Valónsku.

 

"Veríme, že náš návrh na zaistenie bezpečnosti a obrany Belgicka prostredníctvom lietadiel Eurofighter Typhoon je najkomplexnejším riešením," vyhlásila britská diplomatka len niekoľko hodín po uzavretí verejnej súťaže, ktorú v marci vyhlásila federálna vláda na nákup 34 stíhacích bombardérov.

 

Belga upozornila, že po tom, ako z hry vypadol americký výrobca lietadiel Boeing a tiež švédska agentúra pre vývoz zbraní FMV, ktorú riadi švédske ministerstvo obrany, Belgicko si musí vybrať z dvoch zostávajúcich ponúk. Na jednej strane je americká spoločnosť Lockheed Martin so stíhačkou F-35 Lightning II a na strane druhej britské ministerstvo obrany ponúkajúce lietadlá typu Eurofighter, ktoré sú výsledkom "európskej spolupráce".

 

Na "európskosť" Eurofighterov Typhoon stavila aj veľvyslankyňa Roseová s argumentom, že pre Belgičanov sa črtá možnosť "jedinečného partnerstva". Ak vláda v Bruseli uprednostní britské lietadlá, podľa jej slov sa v najbližších desaťročiach dostane k medzinárodnému programu, ktorý predstavuje základ pre väčšinu európskej flotily stíhacích lietadiel - čo znamená vyše 500 strojov v najmenej šiestich európskych krajinách.

 

Táto ponuka pre Belgičanov znamená nielen nové pracovné príležitosti v dvoch navrhovaných výrobných centrách, ale aj transfer pokročilých technológií, práv duševného vlastníctva a znalostí do belgického priemyslu, dodala Roseová. Okrem toho už okolo 200 belgických firiem partnersky spolupracuje s konzorciom Eurofighter, čo každý rok vytvára obrat okolo 600 miliónov eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona