Briti chcú Coca-Cole klepnúť po prstoch, pre nadmerný obsah cukru v nápoji im zvýšia dane

NETKY.SK • 19 Január 2018, 09:14 • 2 min
Briti chcú Coca-Cole klepnúť po prstoch, pre nadmerný obsah cukru v nápoji im zvýšia dane

LONDÝN – Britská vláda prijala zákon, ktorým chce chrániť spotrebiteľov pred prijímaním nadmerného obsahu cukru v potravinách.

slovakia

left justify in out

Britský parlament schválil novú daň z cukru, ktorej cieľom je znižovať nadmerné pridávanie tohto prírodného sladidla do nápojov. Do platnosti vojde v apríly tohto roka. Týka sa to najmä obľúbenej značky Coca-Cola.

 

Na kroky vlády už zareagovali výrobcovia Fanty či Sprite-u, Coca-Cola odmieta cukor nahradiť umelými sladidlami, čo by výrazným spôsobom narušilo tradičnú receptúru nápoja. Vyrieši si to po svojom.

 

Spoločnosť sa rozhodla zmenšiť balenie len aby nemusela cukor nahradiť sladidlom. Zvýšenú daň tak budú musieť zaplatiť tí výrobcovia, ktorých výrobky obsahujú viac ako 5 gramov cukru na 100 ml nápoja. Takéto nápoje zaťažia 18 pencami za liter. V prípade ak bude nápoj obsahovať viac ako 8 gramov na 100 ml, cena za liter sa navýši až o 24 pencí na dani viac.

 

Takéto opatrenia sú neprijateľné pre spoločnosť Coca-Cola, ktorá zásadne odmietla meniť rokmi overenú receptúru. Preto sa rozhodli, že pre Britániu zmenia veľkosť dovážaných fliaš z pôvodných 1,75 litrových na 1,5 litrové. Zavedenie novej dane sa tak samozrejme premietne aj do ceny produktu.

 

V súčasnosti takéto opatrenia zaviedlo už viacero európskych krajín, ktoré sa takýmto spôsobom snažia zabrániť nadmernej prijímaniu cukrov v nápojoch. Slovensko medzi nich zatiaľ nepatrí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies