Briti budú desaťročie platiť za elektrinu viac ako Nemci

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 09:39 • 2 min
Briti budú desaťročie platiť za elektrinu viac ako Nemci

LONDÝN - Ceny elektriny vo Veľkej Británii by do troch rokov mohli dosiahnuť takmer dvojnásobok cien v Nemecku, a to najmä pre dopad novej dane, ktorej cieľom je podporiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu zverejnila banka Crédit Suisse.

slovakia

left justify in out

Údaje banky naznačujú, že v zime 2016/17 sa bude elektrina vo Veľkej Británii predávať o 85 % drahšie ako v Nemecku, pričom v súčasnosti je rozdiel len 25 %. "Podľa našich analýz tento rozdiel bude pretrvávať 7 až 10 rokov," píšu analytici Crédit Suisse v správe pre zákazníkov. Banka z nárastu obviňuje vládu, ktorá schválila približne päťnásobné zvýšenie dane z produkcie energie spaľovaním palív, a poukázala na nedostatočnú infraštruktúru na dovoz energie z európskej pevniny, pre ktorú Veľká Británia nebude môcť profitovať ani z tamojších nižších cien elektriny. 

Nárast cien elektriny sa v čase, keď reálne mzdy vo Veľkej Británii klesajú, stal populárnym strašiakom. Ceny energie v krajine boli roky podobné cenám v Nemecku, Berlín však nalial miliardy eur do podpory obnoviteľnej energie a naštartoval tak boom produkcie, ktoré jej cenu znížili. V snahe podporiť tzv. "zelenú elektrinu" britská vláda tento rok zaviedla povinnú daň vo výške 4,94 GBP na tonu emisií CO2, ktorá sa pripočítava k už existujúcim sadzbám v rámci európskeho systému obchodovania s emisiami (EU ETS). V roku 2020 tak producenti elektriny za každú tonu vytvoreného oxidu uhličitého zaplatia 30 GBP, čo sa výrazne dotkne britských veľkoobchodných cien elektriny, ktoré sú základom účtov za elektrinu aj pre bežné domácnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies