Britániou sa začal šíriť nový druh koronavírusu. Je nebezpečnejší a rýchlejší!

NETKY.SK • 20 December 2020, 13:38 • 2 min
Britániou sa začal šíriť nový druh koronavírusu. Je nebezpečnejší a rýchlejší!

LONDÝN/HAAG - V niektorých častiach Spojeného kráľovstva sa začala šíriť nebezpečnejšia mutácia Covid-19. Na situáciu dnes zareagovalo Holandsko, ktoré zakázalo všetky civilné lety z Británie.

slovakia

left justify in out

Britský premiér Boris Johnson uviedol, že prvotné údaje naznačujú, že nový kmeň koronavírusu sa vyskytuje v Londýne a na juhovýchode Anglicka, pričom je prenosnejší o približne 70 percent.

 

Situácia v Anglicku

 

Premiér Johnson doplnil, že oblasť Londýna a juhovýchodného Anglicka, kde platí najvyšší stupeň z trojstupňového systému bezpečnostných nariadení, bude teraz umiestnený na novú štvrtú úroveň.

Obyvatelia Londýna a juhovýchodnej časti Anglicka tak musia od nedele zostať doma minimálne do 30. decembra. 

 

Experti varovali členov britskej vlády, že nový variant sa podľa všetkého šíri ešte rýchlejšie, než jeho doterajšie podoby, informovala televízia Sky News.

 

Podľa odborníkov však nič nenasvedčuje tomu, že by nový variant vírusu spôsoboval väčšie zdravotné ťažkosti než predchádzajúce, alebo že by bol rezistentný na novovyvinuté vakcíny.

 

 

img

 

 

Domnievajú sa pritom, že k rýchlejšiemu šíreniu vírusu mohol paradoxne v posledných týždňoch prispieť aj optimizmus vyvolaný novými vakcínami a očkovaním.

 

Mnohí Briti totiž prestali dodržiavať epidemiologické reštrikcie a pravidlá. Boris Johnson v piatok vyjadril nádej, že v Anglicku nebude nutné po vianočných sviatkoch zaviesť v poradí už tretí lockdown, pričom takúto možnosť odmietol vylúčiť.

 

img

 

Holandsko


Zákaz s platnosťou od nedele 06.00 h SEČ do 1. januára 2021 prišiel iba niekoľko hodín po tom, ako Británia nariadila svojim občanom v časti krajiny zostať doma, aby sa tak spomalilo šírenie tohto nového kmeňa nákazy.

 

"V Spojenom kráľovstve koluje infekčná mutácia koronavírusu. Londýn oznámil, že sa šíri ľahšie a rýchlejšie, pričom je ho ťažšie odhaliť," uviedlo vo vyhlásení holandské ministerstvo zdravotníctva.

 

Podľa zmieneného rezortu "prípadová štúdia vykonaná v Holandsku začiatkom decembra odhalila vírus s variantom popísaným v Spojenom kráľovstve".

Experti teraz skúmajú, ako došlo k danej infekcii a či existujú súvisiace prípady.

 

 

img

 

Vládny kabinet holandského premiéra Marka Rutteho prijal "preventívne rozhodnutie" o zákaze leteckej dopravy pasažierov z Británie, pričom iné formy cestovania sa stále posudzujú, uvádza sa ďalej v danom vyhlásení.

 

Rutte vyzval svojich krajanov, aby sa vyhli cestovaniu, pokiaľ to nie je vyslovene nevyhnutné. Holandsko je pod päťtýždňovým lockdownom, ktorý bude trvať do polovice januára.

Zatvorené sú tam školy a všetky nie nevyhnutné obchody s cieľom spomaliť nápor epidémie.

 

Čítajte tiež: V Taliansku bude platiť počas Vianoc čiastočný lockdown, vláda tiež obmedzila pohyb ľudí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona