Británii hrozí, že bez pracovnej sily z EÚ úroda na poliach zhnije

NETKY.SK • 22 Február 2017, 16:11 • 2 min
Británii hrozí, že bez pracovnej sily z EÚ úroda na poliach zhnije

LONDÝN - Britský poľnohospodársky a potravinársky sektor patria medzi odvetvia, ktoré sa bez pracovnej sily z Európskej únie (EÚ) nezaobídu.

slovakia

left justify in out

Ak vláda nezaručí farmárom prístup k pracovnej sile z kontinentu, Británii hrozí, že úroda zhnije na poliach a v sadoch. Vyhlásil to šéf britského združenia farmárov.

 

Meurig Raymond, prezident Národného združenia farmárov upozornil, že bez pracovnej sily, a to ako trvalej, tak sezónnej, je úplne jedno, ako bude vyzerať nová obchodná dohoda medzi Londýnom a Bruselom. Výrobné linky v potravinárskom priemysle, ktorý patrí medzi najväčšie výrobné odvetvia v Británii, sa zastavia a úroda zhnije. Británia tak stratí schopnosť dopestovať a vyrobiť vlastné potraviny. A tak podľa neho nevyzerá úspešný brexit.

 

Britský poľnohospodársky a potravinársky sektor zamestnával v roku 2015 až 22.000 ľudí z EÚ, čo predstavuje približne 20 % pracovnej sily v tomto sektore.

 

Farmári a potravinári pritom nie sú jedinými odvetviami, ktoré by tvrdo zasiahli obmedzenia pre pracovnú silu z kontinentu. Neistota okolo brexitu znepokojuje aj ďalšie sektory britského priemyslu, ktoré majú problém nájsť dostatok kvalifikovanej pracovnej sily na domácom trhu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona