Británia zvýšila stupeň varovania pred útokmi severoírskych militantov

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 19:20 • 2 min
Británia zvýšila stupeň varovania pred útokmi severoírskych militantov

LONDÝN - Britská tajná služba MI5 zvýšila dnes stupeň varovania pred útokmi severoírskych militantov zo "stredného" na "značný".

slovakia

left justify in out

Podľa ministerky vnútra Theresy Mayovej to znamená, že takýto útok na území Británie mimo samotného Severného Írska je veľmi pravdepodobný, informovala agentúra Reuters.


"V dôsledku tejto zmeny úzko spolupracujeme s políciou a ďalšími relevantnými orgánmi, aby sme zaistili implementáciu bezpečnostných opatrení," uvádza sa vo vyhlásení britského rezortu vnútra.


Odštiepenecké frakcie Írskej republikánskej armády (IRA) podľa ministerky Mayovej doposiaľ sústreďujú svoje akcie - namierené voči polícii a predstaviteľom väzenskej služby - na územie Severného Írska.


"Vzhľadom na ich deklarované ciele je však rozumné, aby bola ostražitá aj verejnosť vo Veľkej Británii a aby akúkoľvek podozrivú aktivitu hlásila polícii," upozornila ministerka, ktorú citovala agentúra DPA.


Zároveň však zdôraznila, že samotné zvýšenie stupňa varovania nie je dôvodom na obavy. Zatiaľ poslednými útokmi írskych militantov na britskom území boli výbuchy bômb v Londýne a Birminghame z roku 2001. Spôsobili len zranenia a zaobišli sa bez obetí na životoch. V samotnom Severnom Írsku v marci tohto roku ozbrojenci z takzvanej Novej IRA zabili príslušníka tamojšej väzenskej stráže, ktorý zahynul pri explózii nálože.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona