Británia zvýši výdavky na tajné služby, aby zabránila teroristickým útokom

NETKY.SK • 25 November 2014, 16:47 • 2 min
Británia zvýši výdavky na tajné služby, aby zabránila teroristickým útokom

LONDÝN - Británia zvýši výdavky na tajné služby a pokúsi sa tak zabrániť útokom takzvaných "osamelých vlkov" na svojom území.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie premiéra Davida Camerona po zverejnení správy parlamentného výboru pre tajné služby a bezpečnosť k vražde vojaka Leeho Rigbyho, ktorého v roku 2013 zabili v Londýne dvaja extrémisti ovplyvnení teroristickou sieťou al-Káida.
     

"Zvyšujúca sa hrozba, ktorej čelíme, vrátane tej, ktorú predstavujú takzvaní 'samospúšťací teroristi', znamená, že by sme mali ísť ďalej v posilňovaní našich schopností," uviedol dnes v parlamente britský premiér.
     

"Minister financií vyčlení ďalších 130 miliónov libier, ktoré budú v priebehu nasledujúcich dvoch rokov k dispozícii okrem iného aj na skvalitnenie našej schopnosti sledovať a likvidovať týchto teroristov," povedal Cameron.
     

Podľa britských poslancov boli dvaja extrémisti, ktorí vlani v Londýne zabili príslušníka britskej armády, pod dohľadom tajných služieb a jeden z nich svoj zámer zabiť nejakého vojaka vyslovil v telefonickom rozhovore už niekoľko mesiacov pred spáchaním činu.
     

Členovia parlamentného výboru pre tajné služby a bezpečnosť sú podľa agentúry AP toho názoru, že ak britskí špióni vedeli o vyhlásení jedného z vrahov mladého vojaka, existuje "veľká pravdepodobnosť", že vražde, ku ktorej došlo 22. mája 2013, mohli zabrániť.
     

Záznam telefonického rozhovoru sa však objavil až po tom, ako Michael Adebowale a Michael Adebolajo brutálne zavraždili Rigbyho počas dňa na rušnej londýnskej ulici a pokúsili sa mu odrezať hlavu. Za svoj čin ich odsúdili na doživotie. 
     

Poslanci dospeli k záveru, že tajné služby sa dopustili viacerých chýb, ale s poznatkami, ktoré mali v čase spáchania zločinu ,"neboli v stave vražde zabrániť".
     

Správa ostro kritizuje aj americké spoločnosti, ako sú Google, Twitter a Yahoo za to, že nenahlásili výskyt správ s extrémistickým obsahom a nevyhoveli žiadostiam britských tajných služieb o poskytovanie informácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies