Británia zvýši financie pre tajné služby a bezpečnosť leteckej dopravy

NETKY.SK • 16 November 2015, 08:05 • 2 min
Británia zvýši financie pre tajné služby a bezpečnosť leteckej dopravy

Belek 16. novembra (TASR) - Británia zvýši počet pracovníkov svojich spravodajských služieb o 15 percent a viac než zdvojnásobí výdavky na bezpečnosť leteckej dopravy v rámci opatrení proti rastúcej hrozbe islamských militantov. Oznámil to dnes britský premiér David Cameron.

slovakia

left justify in out

Vláda v Londýne uviedla, že sa rozhodla posilniť zdroje v dôsledku vzrastajúceho počtu sprisahaní proti Británii a nedávnych útokov militantov, vrátane atentátov v Paríži a Tunisku.

 

"Som odhodlaný dať prioritu na zdroje, ktoré potrebujeme na boj proti teroristickej hrozbe, pretože ochrana Britov je mojou prvoradou povinnosťou," uviedol Cameron v dnes zverejnenom vyhlásení. "Toto je generačný boj, ktorý si vyžaduje, aby sme zabezpečili väčšiu početnú silu na boj proti tým, ktorí chcú zničiť nás a naše hodnoty," citovala ho agentúra Reuters.

 

Britská vláda informovala, že v rámci širšej päťročnej revízie obrannej a bezpečnostnej politiky, ktorej úplné závery zverejnia 23. novembra, poskytne financie na ďalších 1900 pracovníkov pre spravodajské služby MI5, MI6 a GCHQ.

Plánuje tiež postupné zmeny v bezpečnosti leteckej dopravy po nedávnom páde ruského dopravného lietadla v Egypte, ktoré podľa Británie zrejme zapríčinila bomba na palube.

 

Cameron by mal dnes hovoriť o bezpečnosti leteckej dopravy s ďalšími svetovými lídrami na summite G20 v Turecku, okrem iného na krátkom bilaterálnom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Britský premiér tiež nariadil rýchle preskúmanie bezpečnosti na viacerých letiskách vo svete, najmä na Blízkom východe a v severnej Afrike a na letiskách, cez ktoré cestuje mnoho britských občanov.

 

Cameron dodal, že plánuje viac než zdvojnásobiť vládne výdavky na bezpečnosť leteckej dopravy v priebehu najbližších piatich rokov. V súčasnosti dosahujú okolo deväť miliónov libier (12,73 mil. eur) ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies