Británia zvažuje zavedenie nového trestného činu za daňové úniky

NETKY.SK • 22 Február 2015, 15:16 • 2 min
Británia zvažuje zavedenie nového trestného činu za daňové úniky

LONDÝN - Britské ministerstvo financií v dôsledku daňového škandálu okolo banky HSBC zvažuje zavedenie nového trestného činu, ktorý má obmedziť daňové úniky.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na nemenovaný zdroj na ministerstve financií o tom informovala agentúra Reuters.
      

Švajčiarska banka HSBC pomáhala svojim klientom vyhýbať sa plateniu daní a pripustila zlyhanie pri dodržiavaní pravidiel, keď pomáhala bohatým klientom zatajiť milióny dolárov. Tento prípad sa dostal do centra politických debát ani nie tri mesiace pred voľbami. 
      

Minister financií Danny Alexander uviedol, že skutkovou podstatou nového trestného činu bude okrem iného napomáhanie k ekonomickej kriminalite, napríklad vo forme pomoci pri daňových únikoch. Firmy, ktoré pomôžu inej osobe pri daňovom úniku, dostanú rovnaký finančný trest ako tí, čo sa tohto činu dopustili. Minister dúfa, že nové opatrenia budú zavedené ešte pred májovými voľbami. Pokiaľ sa to nepodarí, opatrenie sa stane súčasťou volebného programu jeho strany.
      

Daňové úniky sú v Británii nelegálne a novela trestného zákona explicitne uvedie, že tohto trestného činu sa dopustí aj ten, kto k nemu napomôže. Existujú pritom aj legálne daňové úniky, ktoré sa zvyknú označovať ako optimalizácia daní. Umožňujú daňovníkom využívať medzery v zákone s cieľom znížiť daňovú povinnosť. 
     

"Ide o jasný trestný čin. Ak niekto pomôže inému vlámať sa do vášho domu, skončí vo väzení ako spolupáchateľ. Rovnaký princíp by mal platiť aj v prípade osoby, ktorá napomáha k daňovému úniku," povedal Alexander vo vyhlásení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona