Británia zrejme nikdy nevstúpi do eurozóny, vyhlásil britský premiér

NETKY.SK • 24 Január 2013, 12:47 • 2 min
Británia zrejme nikdy nevstúpi do eurozóny, vyhlásil britský premiér

Británia zrejme nikdy nevstúpi do eurozóny, vyhlásil britský premiér - Svet Británia sa pravdepodobne nikdy nestane členom eurozóny. Vyhlásil to dnes britský premiér David Cameron vo švajčiarskom Davose, deň po svojom kľúčovom a dlho očakávanom prejave o

slovakia

left justify in out

img

Británia sa pravdepodobne nikdy nestane členom eurozóny. 

Vyhlásil to dnes britský premiér David Cameron vo švajčiarskom Davose, deň po svojom kľúčovom a dlho očakávanom prejave o budúcnosti jeho krajiny v Európskej únii.

Opatrenia smerom k centralizácii bankovej a fiškálnej politiky v EÚ mali obrovský dopad na krajiny ako Británia, "ktoré nie sú v eurozóne a - úprimne povedané - zrejme sa k nej ani nikdy nepridajú", vyhlásil Cameron na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Premiér Cameron tiež bránil svoj plán usporiadať v Spojenom kráľovstve referendum o členstve v EÚ. 

"Tu nejde o to, že sa obraciame chrbtom k Európe. Práve naopak, ide nám o to, ako docieliť, aby bola Európa konkurencieschopnejšia, otvorenejšia, pružnejšia, a ako zabezpečiť miesto EÚ v rámci nej,"vysvetlil Cameron.

D. Cameron varoval Európu pred vtesnávaním krajín do politickej únie
Britský premiér David Cameron dnes varoval európskych lídrov, že akýkoľvek pokus vpratať krajiny do ešte tesnejšej politickej únie je chybou, na ktorej sa Británia nebude podieľať. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Krajiny v Európe majú svoju históriu, svoje tradície, svoje inštitúcie, chcú vlastnú suverenitu, schopnosť robiť vlastné rozhodnutia. Avšak pokúšať sa vtesnať tieto krajiny do centralizovanej politickej únie bude pre Európu obrovskou chybou a Británia nebude jej súčasťou," vyhlásil Cameron v prejave na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose pred šéfmi spoločností a investormi.

"Británia je hlavný európsky hráč vo všetkých záležitostiach, v ktorých Európa potrebuje konať - teda v dosiahnutí väčšej konkurencieschopnosti, v boji proti terorizmu, v boji proti klimatickým zmenám. Práve o tom vedieme diskusie, vyvolávame diskusie," povedal britský premiér.

"Tento druh politického konania potrebujeme. Ale centralizovaná politická únia? Nič pre mňa, nič pre Britániu,"uviedol Cameron a zároveň zdôraznil, že Británia sa neobracia chrbtom k Európe.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona