Británia zdvojnásobila počet víz pre odborníkov z krajín mimo EÚ

NETKY.SK • 9 December 2017, 12:44 • 2 min
Británia zdvojnásobila počet víz pre odborníkov z krajín mimo EÚ

LONDÝN - Británia potrebuje talenty. Spojené kráľovstvo preto zdvojnásobilo počet víz pre vysokokvalifikovaných odborníkov z krajín mimo Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Je za tým aj snaha ukázať, že ostrovná krajina zostáva otvorená pre expertov z rôznych odborov aj po brexite.

 

Navyše zahraniční odborníci z vedy, výskumu, z oblasti nových technológií a umenia budú môcť po troch rokoch pôsobenia v Británii požiadať o štatút usídlenca. Uviedol to vo štvrtok (7.12.) v parlamente britský minister pre migráciu Brandon Lewis. A dodal, že Londýn zjednoduší aj pravidlá pre podnikateľov, medzinárodných študentov a výskumníkov.

 

Britská vláda sa snaží zmierniť obavy firiem z nedostatku alebo straty kľúčovým odborníkov po tom, ako Británia opustí EÚ v marci 2019. Premiérka Theresa Mayová v tejto súvislosti opakovane uviedla, že chce, aby obyvatelia EÚ zostali v Británii aj po brexite. Ale zároveň chce mať možnosť kontrolovať počet občanov EÚ, ktorí vstupujú do Británie na jej pracovný trh. Cieľom Mayovej je znížiť čistú migráciu na menej ako 100.000 osôb ročne, čo nie je ani polovica súčasnej úrovne.

 

Vláda Spojeného kráľovstva tak najnovšie vydá 2000 takzvaných víz typu Tier 1 (mimoriadny talent) ročne, čo je strmý nárast oproti doterajšej tisícke týchto víz, povedal Lewis. Víza sú k dispozícii prisťahovalcom z krajín mimo EÚ, Nórska, Islandu, Lichtenštajnska a Švajčiarska. Občania EÚ a spomínaných štátov môžu totiž zatiaľ slobodne žiť a pracovať v Spojenom kráľovstve, kým je členom bloku.

 

Prieskum poradenskej spoločnosti Deloitte, ktorý sa uskutočnil v letných mesiacoch, pritom ukázal, že takmer polovica vysokokvalifikovaných pracovníkov z krajín EÚ uvažuje o odchode z Británie do piatich rokov. To by mohlo mať za následok nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v ostrovnej krajine. Deloitte vtedy zároveň upozornil, že vysokokvalifikovaní pracovníci sú zo všetkých kategórií zamestnancov najmobilnejší, takže v krátkodobom horizonte môže mať Británia veľký problém voľné miesta zaplniť.

 

Približne 48 % cudzincov pracujúcich v Británii ju po vlaňajšom referende o brexite označilo za menej atraktívnu než pred hlasovaním. Z vysokokvalifikovaných pracovníkov z krajín EÚ má tento názor 65 % opýtaných.

 

Pre ľudí z EÚ a krajín mimo EÚ, ktorí v Británii nepracujú, je však Británia aj naďalej krajinou, do ktorej by pre prácu išli najradšej.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies