Británia zastavila vývoz anestetika používaného v USA pri popravách injekciou

NETKY.SK • 30 November 2010, 08:08 • 2 min
Británia zastavila vývoz anestetika používaného v USA pri popravách injekciou

Británia zastavila vývoz anestetika používaného v USA pri popravách injekciou

slovakia

left justify in out

Britská vláda prikázala kontrolovať export sedatíva používaného v USA v smrtiacich injekciách pri popravách odsúdených na smrť. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.
      Minister obchodu Vince Cable schválil nariadenie, ktoré núti spoločnosti, aby si vybavili licenciu, ak chcú vyvážať thiopental sodný. Je to prvé z troch narkotík, ktoré dostávajú väzni pri poprave smrtiacou injekciou v USA.
      Podľa nariadenia musia teraz britskí exportéri dokazovať, že tento barbiturát, ktorý chcú vyviezť, bude použitý na legitímne lekárske účely, a nie na popravu.
      Minister reagoval na žalobu, ktorú na súd podala v Londýne sídliaca organizácia na ochranu ľudských práv Reprieve. V zdôvodnení uviedla, že v americkom štáte Tennessee majú v januári popraviť 56-ročného väzňa za pomoci uvedeného anestetika exportovaného z Británie.
      Thiopental sodný je barbiturátové celkové anestetikum s rýchlym nástupom a ultrakrátkym účinkom. Aplikuje sa vnútrožilne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies