Británia zastaví časť pomoci pre sýrsku opozíciu

NETKY.SK • 20 August 2018, 08:47 • 2 min
Británia zastaví časť pomoci pre sýrsku opozíciu

Londýn- Vláda Spojeného kráľovstva v pondelok oznámila, že ukončuje financovanie niektorých programov pomoci, ktorá prúdila do sýrskych oblastí kontrolovaných povstalcami.

slovakia

left justify in out

"Keďže situácia v niektorých regiónoch je čoraz zložitejšia, znižujeme podporu niektorých našich nehumanitárnych programov, ale naďalej poskytujeme dôležitú podporu, aby sme pomohli ľuďom v najväčšej núdzi a zlepšili bezpečnosť a stabilitu v krajine," uviedla hovorkyňa britskej vlády pre agentúru Reuters.

 

Noviny The Times už skôr uviedli, že v septembri budú zastavené snahy o vytvorenie nezávislého policajného zboru a zároveň sa prehodnocujú projekty financujúce miestne rady - tie budú pravdepodobne zastavené do konca finančného roka.

 

Ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo pre medzinárodný rozvoj prišli podľa Timesov k záveru, že programy pomoci v severozápadných častiach Sýrie sú "neudržateľné".

 

Vláda Spojeného kráľovstva uviedla, že vo finančnom roku 2017-2018 vynaložila na humanitárne programy v Sýrii v prepočte približne 169 miliónov eur.

 

Svoju pomoc pre sýrsku opozíciu - vrátane dodávok obrnených vozidiel a výcviku - zintenzívnila Británia v roku 2013.

 

Sýrsky severozápad je posledným veľkým regiónom, ktorý stále kontrolujú povstalci.

 

Konflikt v Sýrii pripravil o život približne päť miliónov ľudí, ďalších vyše 5,5 milióna vyhnal z krajiny a vnútorne vysídlených zostalo viac ako 6,5 milióna osôb.

 

Spojené štáty prijali v roku 2011 politiku, že sýrsky prezident Bašár Asad musí odstúpiť.

 

Ale potom už len so svojimi západnými spojencami vrátane Británie sledovali, ako Asadova armáda podporovaná Iránom a neskôr Ruskom dobyla späť obsadené územia a zaistila tak pozíciu hlavy štátu, poznamenáva Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies