Zákon euroreferende prekonal prvú prekážku

NETKY.SK • 11 Január 2014, 12:58 • 2 min
Zákon euroreferende prekonal prvú prekážku

LONDÝN - Všeľudové hlasovanie o vystúpení Británie z EÚ by sa malo uskutočniť najneskôr v roku 2017.

slovakia

left justify in out

Legislatíva súvisiaca s plánovaným britským referendom o zotrvaní alebo vystúpení z Európskej únie v piatok prešla druhým čítaním v hornej komore parlamentu. Podľa právnikov sa tak prekonala prvá dôležitá prekážka na ceste k usporiadaniu všeľudového hlasovania. Zákon, ktorý podporuje Konzervatívna strana premiéra Davida Camerona, garantuje vypísanie referenda do roku 2017. Poslanci však varujú, že legislatívu pre obrovské množstvo pozmeňovacích návrhov napokon nemusia stihnúť definitívne prijať.

Debata o tom, že by Londýn mohol opustiť EÚ, sa rozprúdila približne pred rokom. Premiér Cameron vtedy voličom sľúbil, že bude vyjednávať o novej dohode s Európskou úniou a do konca roka 2017 usporiada referendum o zotrvaní krajiny v bloku. Jeho prísľub nahneval mnohých európskych spojencov Londýna a viacerí odborníci varujú, že ak by Veľká Británia EÚ naozaj opustila, jej ekonomika na to doplatí. 

Posledný prieskum verejnej mienky ukazuje, že 44 percent britských voličov by hlasovalo za odchod, 34 percent za zotrvanie v EÚ, ostatní sú nerozhodnutí, alebo by sa na referende nezúčastnili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies