Británia vytvorí vo francúzskom Calais bezpečnú zónu, aby zastavila migrantov

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 00:08 • 2 min
Británia vytvorí vo francúzskom Calais bezpečnú zónu, aby zastavila migrantov

LONDÝN - Británia dnes ohlásila plány na vytvorenie bezpečnostnej zóny vo francúzskom prístave Calais. Mala by chrániť kamióny smerujúce na druhú stranu Lamanšského prielivu pred náporom migrantov, ktorí sa pokúšajú ilegálne dostať na Britské ostrovy.

slovakia

left justify in out

Calais je už dlhodobo zhromaždiskom tisícov migrantov - mnohí prichádzajú z oblastí vojen a ozbrojených konfliktov na Blízkom východe a zo severnej a východnej Afriky. V Calais žijú v provizórnych svojpomocných táboroch v hrozných podmienkach a čakajú na príležitosť prepraviť sa cez Lamanšský prieliv.

 

Napriek snahám miestnej polície sa davy migrantov opakovane pokúšajú dostať do kamiónov a vlakov, ktoré by ich prepravili do Británie, čo okrem iného výrazne komplikuje prepravu cez Lamanšský prieliv.

 

Podľa britskej ministerky vnútra Theresy Mayovej by v novej bezpečnej zóne mohlo čakať až 230 nákladných vozidiel, čo predstavuje približne štvorkilometrovú kolónu. Tým by sa zabránilo snahám migrantov o prenikanie do kamiónov.

 

Na vzniku zóny, ktorá by mala začať fungovať do decembra tohto roka, spolupracujú britské a francúzske úrady. Hliadkovať v nej budú francúzski policajti.

 

Doteraz existovala v Calais čakacia zóna pre 90 kamiónov. Obe krajiny ju chcú rozšíriť a posilniť existujúce oplotenia.

 

Britská polícia zvýšila dnes svoj odhad počtu migrantov čakajúcich v Calais z 3000 na 5000. Za posledné tri týždne britské pohraničné úrady prekazili viac ako 8000 pokusov ilegálnych migrantov o vstup na územie krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies