Británia vysiela do Mali dve nákladné lietadlá

NETKY.SK • 14 Január 2013, 08:07 • 2 min
Británia vysiela do Mali dve nákladné lietadlá

Británia vysiela do Mali dve nákladné lietadlá - Politika Britská vláda poskytla pre potreby vojenskej operácie v Mali dve nákladné lietadlá typu C17. Informovala o tom dnes britská spravodajská spoločnosť BBC.

slovakia

left justify in out

imgBritská vláda poskytla pre potreby vojenskej operácie v Mali dve nákladné lietadlá typu C17. Informovala o tom dnes britská spravodajská spoločnosť BBC.

Prvé z lietadiel pristálo dnes podvečer v Paríži, odkiaľ do Mali v pondelok prepraví obrnené vozidlá a ďalšie vybavenie pre francúzske jednotky, ktoré sa pridali k malijskej armáde, aby zastavili postup islamistických jednotiek na juh Mali.

Druhé nákladné lietadlo pristane v Paríži dnes neskoro večer a na rozdiel od prvého stroja v najbližších dňoch podnikne niekoľko letov medzi Parížom a Mali.

Každé z lietadiel je schopné prepraviť viac ako 77.000 kilogramov nákladu, vrátane vrtuľníkov či obrnených vozidiel.

Britský minister pre záležitosti Afriky Mark Simmonds uviedol, že zatiaľ nie sú plány na rozšírenie účasti Británie na bojových operáciách v Mali, do ktorých sa na základe žiadosti tamojšej vlády zapojilo Francúzsko. Počas budúceho týždňa sa očakáva aj pomoc armád členských krajín združenia západoafrických štátov ECOWAS.

Simmonds v rozhovore pre televíziu Sky News vysvetlil motiváciu rozhodnutia britskej vlády tým, že sever Mali ovládol "neprijateľný režim, za ktorého dochádza k znásilňovaniu a ktorý núti deti, aby bojovali na jeho strane".

Vyslanie britských nákladných lietadiel na pomoc francúzskym jednotkám v Mali je výsledkom dohody dosiahnutej počas telefonického rozhovoru medzi britským premiérom Davidom Cameronom a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ktorý sa uskutočnil v noci na dnes, informoval úrad britského premiéra.

Obaja politici sa zhodli, že situácia v Mali predstavuje vzhľadom na aktivity teroristov v oblasti reálnu hrozbu pre medzinárodnú bezpečnosť.

Britská rada pre národnú bezpečnosť sa bude situáciou v Mali zaoberať na svojom utorkovom zasadaní, informovala BBC.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies