Británia vylúčila možnosť podieľať sa na záchrane Grécka cez EFSM

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 11:43 • 2 min
Británia vylúčila možnosť podieľať sa na záchrane Grécka cez EFSM

LONDÝN - Britský minister financií George Osborne vylúčil možnú účasť Británie na novej pomoci Grécku po tom, ako sa objavil návrh, že jedným z riešení na dočasné preklenutie problémov by mohlo byť využitie Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu (EFSM). Za pôžičky z EFSM ručia totiž všetky štáty Európskej únie. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Osborne dal svoj nesúhlas najavo v rozhovore s niektorými ministrami eurozóny ešte v pondelok (13.7.), keď začali hľadať možnosti na poskytnutie preklenovacieho úveru Grécku, ktorý by riešil jeho finančné problémy do času, než bude možné uvoľniť financie v rámci tretieho záchranného balíka. EFSM vznikol ešte v roku 2010, pričom sa napríklad využil na finančnú pomoc pre Írsko a Portugalsko.

 

Ako uviedol zdroj z britského ministerstva financií, Londýn dal ministrom financií eurozóny jasne najavo, že Británia sa nemieni podieľať na ďalšej záchrannej akcii pre Grécko. "Predstava, že by sa britskí daňoví poplatníci podieľali na najnovšej pomoci Grécku, je vopred stratená," uviedol nemenovaný zdroj z britského ministerstva. Podľa zdroja z Európskej únie sa však o tomto riešení na schôdzke ministrov financií EÚ pravdepodobne ani nebude diskutovať.

 

Ak by sa o tejto možnosti hlasovalo, Britániu by stúpenci takéhoto riešenia mohli prehlasovať, keďže na to stačí kvalifikovaná väčšina. To znamená 15 krajín reprezentujúcich 65 % populácie Európskej únie. Inštitúcie EÚ však nebudú mať záujem na ďalšom provokovaní britských voličov, ktorí by podľa plánov Londýna mali do konca roka 2017 hlasovať v referende o zotrvaní alebo vystúpení Británie z Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies