AKTUALIZOVANÉ Terorista z Manchestru bol krátko pred útokom v Prahe a v Düsseldorfe, v Líbyi už zatkli aj jeho otca, ktorý patril k Al-Káide

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 06:30 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Terorista z Manchestru bol krátko pred útokom v Prahe a v Düsseldorfe, v Líbyi už zatkli aj jeho otca, ktorý patril k Al-Káide

LONDÝN - Británia zvýšila dnes stupeň teroristickej hrozby na najvyšší - kritický. Bomba, ktorá explodovala počas koncertu, bola po domácky vyrobená, útočník zrejme čerpal inšpiráciu z internetu. Brat pravdepodobného útočníka z Manchestru Hashem Abedi, ktorého v utorok v líbyjskej metropole Tripolis zadržali príslušníci líbyjského protiteroristického komanda, sa priznal že spolu so Salmanom Abedim boli členmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Abediho otec je tiež podozrivý z napomáhania pri útoku, svedkovia potvrdili, že ho v metropole Tripolis už zatkli.

slovakia

left justify in out

Hashem Abedi sa tiež priznal, že počas prípravnej fázy samovražedného útoku svojho brata v Manchestri sa nachádzal v Británii "a bol oboznámený s podrobnosťami týkajúcimi sa tejto teroristickej operácie".  

 

Hlavný podozrivý Salman sa štyri dni pred ním zdržiaval v nemeckom Düsseldorfe, avšak ešte v ten istý deň - 18. mája - sa letecky vrátil do Manchestru. Atentátnik pricestoval do sídelného mesta spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko z Líbye cez českú metropolu Praha. Zatiaľ nevedno, či sa v Düsseldorfe s niekým stretol, možno tam iba prestúpil na linku do Manchestru bez toho, aby opustil tranzitnú zónu.

 

 

V líbyjskej metropole Tripolis dnes zadržali Ramadana Abediho, otca Salmana Abediho. Svedok uviedol, že Abediho spútali ozbrojení muži, ktorí ho odviezli v jednom z dvoch neoznačených vozidiel. Agentúra Reuters s odvolaním sa na bývalého líbyjského bezpečnostného predstaviteľa uviedla, že Ramadan Abedi bol v 90. rokoch členom Líbyjskej islamskej bojovej skupiny (LIFG) prepojenej s teroristickou sieťou al-Káida. Po rozpustení LIFG prešiel k hnutiu Salafí džihádí. Je známy aj ako abú Ismáil.

 

 

Britská polícia dnes v súvislosti s útokom zadržala ďalších dvoch podozrivých, čím počet osôb vo vyšetrovacej väzbe stúpol na osem.

 

Hlavný podozrivý z bombového útoku v Manchestri zanechal krátko pred výbuchom kufor s náložou vo foyeri multifunkčnej haly, kde sa práve skončil koncert americkej popovej speváčky .

 

"V pondelok večer položil na podlahu vo foyeri Manchesterskej arény kufor, ktorý krátko nato vybuchol," na základe záznamu z bezpečnostnej kamery získaného políciou.

 

Jednou z 22 obetí útoku samovražedného atentátnika z Manchestru je aj príslušníčka polície, ktorá v tom čase nebola v službe. Jej meno však zverejnené nebude. Na tlačovej konferencii, ktorú odvysielala spravodajská televízia Sky News, to uviedol šéf manchesterskej polície Ian Hopkins.

 

Ďalej informoval, že v rámci vyšetrovania pondelňajšieho samovražedného útoku boli celkovo zadržaní štyria podozriví. Podľa šéfa manchesterskej polície je zrejmé, že za útokom stojí organizovaná sieť.

 

"V súvislosti s útokom sme v noci nadnes zadržali tri osoby a dnes popoludní sme pomocou kontrolovaného výbuchu vstúpili do bytu v centre Manchestru. Polícia v súčasnosti na tomto mieste zaisťuje stopy," uviedol Hopkins.

 

Hopkins povedal, že v uliciach Manchestru nebudú rozmiestnení vojaci a ani sa to neplánuje.

 

To znamená, že útok môže bezprostredne hroziť. Oznámila to britská premiérka Theresa Mayová. Premiérka ďalej informovala, že Salman Abadi - samovražedný bombový útočník, ktorý zabil v pondelok na koncerte v anglickom meste Manchester 22 ľudí - bol zrejme súčasťou väčšej siete.  Abediho rodičia sa mali do Británie presťahovať z Líbye, aby unikli pred režimom vtedajšieho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

 

Stupeň teroristickej hrozby v ostrovnej krajine bol niekoľko rokov "vážny", teda druhý najvyšší z piatich. Premiérka vysvetlila, že zvýšenie stupňa teroristickej hrozby v Británii a rozmiestnenie vojakov na hliadkovanie na kľúčových miestach je "primeranou a rozumnou reakciou" na samovražedný bombový útok v Manchestri.

 

Útok označila za "krutý a zbabelý" a Britániu oprávňuje na to, aby zaviedla rozsiahle bezpečnostné opatrenia, vrátane plánu, ktorý vláda nazýva Operation Temperer. Podľa Mayovej k týmto opatreniam patrí aj to, že policajtov, ktorí strážia "kľúčové miesta", možno nahradiť príslušníkmi armády a tí budú podliehať policajnému veleniu.

 

Tento krok "umožní polícii výrazne zvýšiť počty ozbrojených vojakov hliadkujúcich na kľúčových miestach". Mayová upozornila, že verejnosť "bude vidieť vojakov na určitých podujatiach, ako sú koncerty či športové zápasy".

 

Ľudia, ktorí prežili samovražedný bombový útok na popovom koncerte v Manchestri, uviedli, že bezpečnostné kontroly pred vystúpením americkej speváčky Ariany Grande boli chaotické a iba náhodné.

 

Bomba, ktorá v sebe skrývala klince je dôkazom fanatickosti a primitívnom spôsobe výrobe výbušniny. "Čím fantastickejší, čím bombastickejší, čím ničivejší, čím horšie obrázky, teda skvelé obrázky pre médiá, ale čím väčší horor z toho prostredia, tým lepšie pre toho teroristu," myslí si Káčer, veľvyslanec SR v Maďarsku. Letisko Domodedovo, Moskva, rok 2011. Medzi zranenými po výbuchu podobnej bomby boli aj Slováci. O rok na to Bulharsko. Útok na letisku v Burgase. Ale aj ďalšie. V Bostone, Bruseli ale aj Dortmunde. Vyzerá to tak, že zabíjala nielen bomba, ale aj pridané črepiny, klince a matice.

 

Tieto prípady svedčia o tom, že je tento druh výbušniny u teroristov obľúbeným. Žijeme v dobe, kedy nie sme schopní teroristickým útokom tohto typu sa nedokážeme úplne brániť.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona