Británia vyčlení na pomoc pre Aleppo ďalšie milióny libier

NETKY.SK • 16 December 2016, 07:27 • 2 min
Británia vyčlení na pomoc pre Aleppo ďalšie milióny libier

BRUSEL - Britská premiérka Theresa Mayová informovala vo štvrtok o zámere Spojeného kráľovstva vyčleniť ďalších 20 miliónov libier (v prepočte zhruba 23,9 milióna eur) na pomoc pre "tých najzraniteľnejších" v obliehanom východnom Aleppe v Sýrii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Starosta východného Aleppa Britá Hádži Hasan sa vo štvrtok v Bruseli stretol s lídrami EÚ. Jeho prejav pred začiatkom summitu urobil podľa nej na predstaviteľov európskej dvadsaťosmičky dojem.

 

"Starosta Aleppa nám povedal, že tých, ktorých sme stratili, už späť priviesť nedokážeme, môžeme však zachrániť tých, ktorí ostali," uviedla Mayová novinárom. "To je presne to, čo musíme urobiť."

 

"Zodpovednosť za tragédiu v Aleppe nesú prezident (Bašár) Asad a jeho podporovatelia Rusko a Irán," pokračovala. "A oni musia teraz umožniť Organizácii Spojených národov, aby mohla zaistiť bezpečnú evakuáciu civilistov, ktorí tam ostali," uzavrela premiérka.

 

Vládne sily podporované ruskou armádou dobyli tento týždeň takmer všetky zostávajúce časti Aleppa, ktoré ovládali povstalci takzvanej umiernenej opozície. Sýrsky prezident Asad označil oslobodenie Aleppa za historické víťazstvo.

 

Z obliehanej, povstalcami kontrolovanej časti sýrskeho mesta Aleppo evakuovali dnes v autobusoch a sanitkách vyše 3000 ľudí. Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) uviedol, že plná evakuácia civilistov a povstalcov bude pravdepodobne trvať niekoľko dní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies