Británia vstupuje do posledného dňa pred voľbami

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 09:24 • 2 min
Británia vstupuje do posledného dňa pred voľbami

LONDÝN - Britská predvolebná kampaň dnes vstupuje do posledného dňa. Najnovší prieskum YouGov, o ktorom v utorok večer informovali noviny Sun, ukázal, že dve najväčšie britské strany majú zhodne 34-percentnú podporu. Konzervatívci premiéra Davida Camerona i labouristi si oproti pondelku o percento polepšili, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že štvrtkové parlamentné voľby budú najtesnejšie za celé desaťročia.

 

Konzervatívci a labouristi vychádzali natesno vo väčšine prieskumov už od začiatku roka, ani jednej strane sa nedarilo udržať si väčší náskok ako je trojpercentná možná odchýlka.

 

Prieskumy opakovane ukazovali, že ani jednej z hlavných britských strán sa zrejme nepodarí získať celkovú väčšinu v 650-člennej Dolnej komore.

 

Premiér David Cameron v záveru kampane zdôrazňoval, že ak jeho Konzervatívna strana nezíska väčšinu, vždy uprednostní záujmy krajiny. Súčasne varoval pred chaosom, ktorý by vznikol, ak by vládli labouristi s podporou Škótskej národnej strany (SNP).

 

Vodca labouristov Ed Miliband spochybňoval, že by labouristická vláda zadlžila krajinu viac ako konzervatívna. A zdôraznil, že v povolebných vyjednávaniach neustúpi od plánu zrušiť pravidlo o trvalom pobyte v zahraničí, ktoré umožňuje bohatým Britom vyhnúť sa plateniu daní vo vlasti. Obhajoval tiež rozhodnutie nechať vysekať hlavné body labouristického programu do kamennej dosky, ktorú plánuje umiestniť na verejné miesto.

 

Británii by mohli hroziť pred Vianocami opakované voľby, ak by sa labouristi alebo konzervatívci pokúsili po 7. máji vytvoriť menšinovú vládu, varoval vodca liberálnych demokratov Nick Clegg. Terajší menší vládny koaličný partner argumentoval, že iba ďalšia "stabilná a silná" koalícia, v ktorej bude aj jeho strana, zachráni Britániu pred opakovaním volieb.

 

"Hlasujte podľa svojho srdca," odporučil Britom vodca euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. V dvojstránkovej reklame v denníku Daily Telegraph vyhlásil, že žiadna strana nezíska absolútnu väčšinu, čo prináša "možnosť hlasovať pre zmenu".

 

UKIP v utorok odvolala jedného zo svojich kandidátov na poslanca parlamentu, pretože vyhlásil, že ak by sa jeho konzervatívny súper, ktorý je ázijského pôvodu, niekedy stal britským premiérom, osobne by ho zastrelil. "Nie je dostatočne britský na to, aby bol v našom parlamente," citovala Roberta Blaya agentúra Reuters.

 

Severoírska polícia postavila v provincii v utorok cestné zátarasy a posilnila svoje hliadky, aby pred štvrtkovými voľbami zabránila akciám proírskych militantov. V minulosti boli voľby cieľom provokácií militantov, ktorí boli proti mierovej dohode z roku 1998.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona