Británia vráti Indii odcudzenú bronzovú sochu Budhu z 12. storočia

NETKY.SK • 15 August 2018, 17:28 • 2 min
Británia vráti Indii odcudzenú bronzovú sochu Budhu z 12. storočia

LONDÝN - Vzácnu bronzovú sochu Budhu z 12. storočia, ktorú pred takmer 60 rokmi ukradli z múzea v Indii, vrátia do jej krajiny pôvodu po tom, ako tento artefakt objavili na obchodnom veľtrhu v Británii. Informoval o tom v stredu denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

Bronzová skulptúra je jednou zo 14 sôch, ktoré v roku 1961 odcudzili z archeologického múzea v indickom meste Nálanda. Predpokladá sa, že odvtedy viac ráz zmenila svojho majiteľa, až ju napokon zaslali istému londýnskemu obchodníkovi so starožitnosťami na predaj.

 

Sochu odovzdajú indickým diplomatickým činiteľom v Británii pri príležitosti dnešného dňa nezávislosti Indie.

 

Artefakt identifikovali na marcovom veľtrhu inšpektori zo Združenia pre boj proti trestnej činnosti zahŕňajúcej umenie (ARCA), organizácie pracujúcej na zachovaní kultúrneho dedičstva, a združenia India Pride Project, ktoré pátra po odcudzených umeleckých dielach.

 

Polícia uviedla, že súčasný majiteľ bronzovej sochy Budhu si nebol vedomý jej osudu a súhlasil s tým, aby sa socha vrátila späť do Indie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies