Británia: Študenti protestovali proti zvyšovaniu poplatkov na univerzitách

NETKY.SK • 11 November 2010, 14:03 • 2 min
Británia: Študenti protestovali proti zvyšovaniu poplatkov na univerzitách

Británia: Študenti protestovali proti zvyšovaniu poplatkov na univerzitách

slovakia

left justify in out

Desaťtisíce britských študentov dnes hlučne pochodovali ulicami Londýna na protest proti plánom vlády trojnásobne zvýšiť poplatky za štúdium na univerzitách. Ide zatiaľ o najväčší pouličný protest proti rozsiahlym šetriacim opatreniam kabinetu.
      Približne 50.000 študentov, učiteľov a priaznivcov demonštrovalo proti plánom zvýšiť náklady na univerzitné štúdium na 9000 libier (10.000 eur) ročne - to je trojnásobok súčasných poplatkov.
      "Som tu, pretože je dôležité, aby sa študenti vzopreli a vykričali nahlas, čo je deje. Politikov to zrejme netrápi. Peniaze by mali brať od ľudí, ktorí majú sedemmiestne platy, a nie od študentov, ktorí nemajú žiadne peniaze," povedala študentka z Ulsterskej univerzity v severoírskom meste Coleraine.
      Počas pokojného protestu vypuklo aj násilie, keď hŕstka ľudí rozbíjala okná na výškovej budove v komplexe Millbank Tower, kde sa nachádza sídlo vládnucej Konzervatívnej strany. Protestujúcim sa podarilo vtrhnúť do budovy, podpaľovali plagáty na jej nádvorí a niektorí sa dostali až na jej strešnú terasu. Hádzali dolu nádoby s tekutinou, jednu policajtku zranili.
      Medzi niektorými demonštrantami a políciou došlo v uliciach k zrážkam.
      Britskí liberálni demokrati, ktorí sú súčasťou vládnucej koalície, počas predvolebnej kampane sľúbili zrušenie poplatkov za štúdium.
      Vodcovia protestu vyhlásili, že sa pokúsia využiť právomoci odvolať a pripraviť o kreslo tých zákonodarcov, ktorí porušia sľuby dané v predvolebnej kampani v tejto záležitosti.
      Odporcovia zvyšovania poplatkov za štúdium poukázali na to, že premiér David Cameron a ďalší členovia vlády navštevovali elitné univerzity ako Oxford a Cambridge v čase, keď bolo univerzitné štúdium bezplatné.
      Predchádzajúca labouristická vláda premiéra Tonyho Blaira zaviedla ako prvá poplatky pre študentov čoskoro po svojom zvolení v roku 2007. Škótsko zrušilo študijné poplatky v roku 2000 a na zvyšnom území Británie sú maximálne 3000 libier (3500 eur) ročne.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona