Británia, Spojené štáty a Austrália sa spojili proti Číne!

NETKY.SK • 16 September 2021, 08:00 • 2 min
Británia, Spojené štáty a Austrália sa spojili proti Číne!

Británia, Spojené štáty a Austrália oznámili v stredu, že podpísali zvláštnu bezpečnostnú zmluvu o zdieľaní pokročilých obranných technológií so snahou kontrovať Číne.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom portál BBCToto partnerstvo zároveň umožní Austrálii po prvý raz zostrojiť ponorky na atómový pohon. Trilaterálna zmluva s názvom AUKUS bude tiež zahŕňať spoluprácu v oblasti umelej inteligencie, kvantových technológií a kybernetiky.

 

Táto trojica krajín je znepokojená narastajúcou silou Číny a jej vojenskou prítomnosťou v Indo-Pacifiku. V dôsledku tohto paktu Austrália zároveň zrušila zmluvu na stavbu ponoriek navrhnutých vo Francúzsku.

 

Francúzsko získalo v roku 2016 kontrakt na zostrojenie 12 ponoriek pre austrálske námorné sily v hodnote 31 miliárd eur. Išlo o najväčší obranný kontrakt zo strany Austrálie. Projekt sa však oneskoril najmä z dôvodu požiadavky Canberry, aby mnohé komponenty pochádzali z miestnych zdrojov.

 

Americký prezident Joe Biden, britský premiér Boris Johnson a austrálsky ministerský predseda Scott Morrison vydali spoločné vyhlásenie o začiatku tohto nového bezpečnostného partnerstva.

 

Možno vás zaujme: Pchjongjang skúšobne odpálil nové rakety dlhého doletu

 

"Prvou iniciatívou v rámci zmluvy AUKUS bude podpora Austrálie pri nadobudnutí atómových ponoriek pre Kráľovské austrálske vojenské námorníctvo (RAN). Tento potenciál posilní obranu našich spoločných hodnôt a záujmov," uvádza sa v predmetnom vyhlásení.

 

V jeho znení sa ďalej tvrdí, že indo-tichomorský región zahŕňa potenciálne ohniská konfliktov vrátane nevyriešených územných nárokov, teroristickej hrozby a problémov s organizovaným zločinom.

 

Francúzska vláda označila rozhodnutie Austrálie zostrojiť atómové ponorky s pomocou USA a Británie, a nezakúpiť ich od francúzskej firmy,  za "poľutovaniahodné", informovala tlačová agentúra AFP.

 

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová medzitým vyhlásila, že jej krajina nezruší desaťročia platný zákaz vstupu ponoriek s jadrovým pohonom do novozélandských vôd. Zákaz platí od roku 1985.

 

Ardernová tvrdí, že nové obranné partnerstvo medzi Britániou, Spojenými štátmi a Austráliou je zamerané predovšetkým na technológiu a obrannú výzbroj. Podľa nej to nenaruší vzťahy Nového Zélandu s týmito krajinami a Kanadou tvoriacimi alianciu spravodajských služieb s názvom Five Eyes.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies