Británia sľúbila, že zaplatí všetky dlhy aj po odtrhnutí Škótska

NETKY.SK • 13 Január 2014, 17:49 • 2 min
Británia sľúbila, že zaplatí všetky dlhy aj po odtrhnutí Škótska

LONDÝN - Británia dnes ubezpečila investorov, že uhradí všetky vládne dlhy vo výške 1,2 bilióna libier (1,44 bilióna eur) bez ohľadu na výsledok referenda o nezávislosti Škótska. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ale vzhľadom na fakt, že podmienky prípadného odtrhnutia Škótska od Spojeného kráľovstva ešte neboli ani len načrtnuté, sa nedá odhadnúť, ako bude ministerstvo financií v Londýne postupovať pri výpočte "proporcionálneho podielu" Škótska na britskom dlhu. Britská vláda napriek tomu dnes oznámila, že prevezme zodpovednosť za celý štátny dlh aj keď budú Škóti v septembrovom referende hlasovať pre nezávislosť. Cieľom tohto kroku je zabrániť zvýšeniu rizikovej prirážky z britských dlhopisov, ak budú v prieskume signalizovať, že Škóti sa rozhodnú ukončiť zväzky s Britániou.

Líder škótskych nacionalistov Alex Salmond pre zmenu vyhlásil, že Škótsko je ochotné prevziať svoj diel z dlhu Spojeného kráľovstva v prípade, že dostane aj svoj podiel zo spoločných aktív vrátane možnosti ponechať si naďalej britskú libru a využívať centrálnu banku v Londýne ako úverový ústav poslednej inštancie. Britská vláda, ktorá je proti odtrhnutiu Škótska, ale upozornila nacionalistov, že vytvorenie menovej únie s nezávislým Škótskom považuje za "veľmi nepravdepodobné". Stúpenci škótskej nezávislosti v prieskumoch momentálne zaostávajú za tzv. unionistami.
(1 EUR = 0,83170 GBP)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies