Británia si pripomenula 30. výročie vojny o Falklandy

NETKY.SK • 2 Apríl 2012, 13:15 • 2 min
Británia si pripomenula 30. výročie vojny o Falklandy

Británia si pripomenula 30. výročie vojny o Falklandy - Politika Veľká Británia si dnes pripomenula 30.

slovakia

left justify in out

img

Veľká Británia si dnes pripomenula 30. výročie začiatku vojenského konfliktu s Argentínou o sporné Falklandské ostrovy, ktoré naďalej zaťažujú vzťahy medzi oboma krajinami.
      Na oboch stranách konflikt z roku 1982 stále vyvoláva emócie a britská vláda zdôrazňuje, že bude brániť právo obyvateľov súostrovia v južnom Atlantickom oceáne na určenie si vlastnej budúcnosti. Podľa Londýna si Falklanďania drvivou väčšinou želajú ostať súčasťou Británie.
      Tento postoj potvrdil britský premiér David Cameron, súčasne však zdôraznil, že dnešok by mal byť dňom spomienky na Argentínčanov i Britov, ktorí vo vojne zahynuli.
      Vdovy po zabitých britských vojakoch na spomienkovom podujatí zapálili jednu sviečku, ktorá bude horieť 74 dní, koľko konflikt trval. V máji tiež v priestoroch britského národného pamätníka odhalia pomník obetiam falklandskej vojny.
      Pri vojne o Falklandy, ktoré v Argentíne nazývajú Malvínami, zahynulo 649 argentínskych vojakov, 255 britských vojakov a traja ostrovania.
      Argentínska armáda za vtedajšej vojenskej vlády podnikla 2. apríla 1982 inváziu na Falklandy. Britská vláda premiérky Margaret Thatcherovej reagovala vyslaním mohutných námorných síl, ktoré ostrovy znova dobyli.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies