Británia si osvojila medzinárodnú definíciu antisemitizmu

NETKY.SK • 12 December 2016, 18:42 • 2 min
Británia si osvojila medzinárodnú definíciu antisemitizmu

LONDÝN - Veľká Británia si ako jedna z prvých krajín medzinárodného spoločenstva osvojila definíciu antisemitizmu z dielne Medzinárodnej aliancie pre pripomienku holokaustu (IHRA), ktorá dúfa, že táto definícia bude perspektívne akceptovaná globálne.

slovakia

left justify in out

Britská premiérka Theresa Mayová v tejto súvislosti dnes vyjadrila nádej, že prezentácia definície prispeje k obmedzeniu prejavov nevraživosti a útokom voči židom v ostrovnej krajine. Zdôraznila, že odteraz bude "iba jedna definícia antisemitizmu" a ktokoľvek sa ním previní, bude sa zodpovedať.

 

Aj keď definícia antisemitizmu nemá právne záväzný dopad, židovské organizácie dúfajú, že sa ňou budú riadiť britské súdy i rôzne vládne inštitúcie.

 

Z definície vyplýva, že antisemitizmus je také vnímanie židov, ktoré môže byť charakterizované ako nenávisť voči židom. Slovné a fyzické prejavy antisemitizmu sú namierené voči židovským alebo iným jednotlivcom alebo ich majetku, voči inštitúciám židovskej obce a jej cirkevným zariadeniam.

 

Židovské organizácie privítali postoj britskej vlády osobitne s dôrazom na fakt, že k jeho prezentácii došlo v časoch nárastu prejavov nenávisti a útokov.

 

Výkonný predseda Rady zástupcov britských židov Jonathan Arkush vo vyhlásení uviedol, že "s antisemitizmom na vzostupe sa stalo nevyhnutné mať jasnú definíciu, podľa ktorej by sa posudzovalo, ktoré z postojov sú alebo by mohli byť rasistické".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies