Británia si nevydýchne: Počasie ovplyvňuje unikátne rozloženie tlakových útvarov

NETKY.SK • 30 December 2015, 14:20 • 2 min
Británia si nevydýchne: Počasie ovplyvňuje unikátne rozloženie tlakových útvarov

LONDÝN - Výdatný dážď a vietor so silou víchrice priniesla dnes do Severného Írska a Škótska hlboká tlaková níž Frank. Úrady vydali takmer 50 výstrah pred povodňami v Anglicku a Walese a viac ako 60 v Škótsku, informovala BBC.

slovakia

left justify in out

Na severe Škótska sa ocitlo bez elektriny približne 5500 domov, prúd nemá aj 2000 príbytkov v Severnom Írsku a takmer 900 vo Walese.


Vietor s nárazmi viac ako 100 km/h spôsobil problémy na medzinárodnom letisku v Belfaste. Dva lety z Lutonu a Tenerife odklonili do Dublinu.


Úrady nariadili evakuáciu obyvateľov v ťažko skúšanej obci Croston v anglickom grófstve Lancashire. V meste Tadcaster v grófstve North Yorkshire sa do rieky Wharfe zrútil most zo začiatku 18. storočia. Obyvateľov neďalekých domov evakuovali vojaci, keďže hrozil aj výbuchu plynu.


Výstraha červeného stupňa bola vydaná pre Ostrov Man, kde môže vo vyšších polohách spadnúť až 100 milimetrov zrážok.


Podľa meteorologického úradu (Met Office) bol tohtoročný december rekordný čo sa týka množstva zrážok. Najviac napršalo vo waleskej obci Capel Curig: úhrn 1000 milimetrov výrazne prevyšuje decembrový priemer 300 milimetrov.


Počasie nielen vo Veľkej Británii momentálne ovplyvňuje jedinečné rozloženie tlakových útvarov. Južne od Islandu sa nachádza mohutná a hlboká tlaková níž, ktorá sa otáča proti smeru hodinových ručičiek a z nízkych zemepisných šírok nasáva ponad Atlantik a severozápadnú Európu veľmi teplý vzduch. Napríklad na Špicbergoch namerali dnes dopoludnia štyri stupne nad nulou, čo je 30 stupňov nad dlhodobým priemerom. V noci nadnes mali v Írsku plus 15 stupňov.


Po opačnom okraji níže prúdi arktický vzduch až na juh USA, kde sa v uplynulých dňoch vyskytli mohutné tornáda.


Nad Pobaltím sa zasa usadila mohutná tlaková výš Christine, ktorá sa otáča po smere hodinových ručičiek a po svojom západnom okraji tiež vťahuje na sever Európy teplý vzduch. Výdatné zrážky v Británii sú výsledkom toho, že jednotlivé fronty narážajú na tlakovú výš Christine a zrážky z nich vypadávajú práve tam.


Podľa amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) môže súčasné rozloženie tlakových útvarov východne od Grónska spôsobiť, že na severnom póle bude teplejšie ako v južnej Kalifornii. Normálne by tam mali teraz vládnuť 30- až 40-stupňové mrazy, teploty sa tam však pohybujú okolo štyroch stupňov.


Ďalší prílev teplého vzduchu môže viesť k tomu, že v Arktíde by mohlo byť až o 50 stupňov teplejšie ako je normál. Globálny model GFS navyše predpokladá, že tlak v centre níže pri Islande by mohol klesnúť až na 920 milibarov, čo je o 20 milibarov menej, ako dosahoval v centre hurikánu Sandy, ktorý v roku 2012 spustošil východné pobrežie USA.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies