Británia schválila úver pre Írsko, ale nie pre ďalšie zadlžené štáty

NETKY.SK • 1 December 2010, 12:29 • 2 min
Británia schválila úver pre Írsko, ale nie pre ďalšie zadlžené štáty

Británia schválila úver pre Írsko, ale nie pre ďalšie zadlžené štáty

slovakia

left justify in out

Británia schválila úver na pomoc zadlženému Írsku. Dôvodom sú špecifické vzťahy medzi oboma krajinami. To však neznamená, že bude zachraňovať aj ďalšie krajiny eurozóny, ktoré zápasia s nadmernými dlhmi. Vyhlásil to dnes britský minister financií George Osborne.
      "To nie je signálom, že vypíšeme šek aj ďalším štátom," povedal Osborne televíznej stanici CNBC Europe. "Írsko je mimoriadny prípad," dodal a poukázal na ekonomické väzby so zeleným ostrov, s ktorým má Británia jedinú "pozemnú" hranicu. Tá oddeľuje Severné Írsko, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, od samotného Írska.
      Británia poskytne Dublinu bilaterálnu pôžičku vo výške 3,25 miliardy GBP (3,88 miliardy eur).
      Londýn sa však nepodieľal na záchrannom úvere Grécku a neplánuje sa zapojiť ani do prípadnej pomoci Portugalsku a Španielsku, aj keď je pripravené ponúknuť im podporu prostredníctvom Medzinárodného menového fondu (MMF).

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona