Británia sa dopustila porušenia práva EÚ

NETKY.SK • 14 November 2019, 20:47 • 2 min
Británia sa dopustila porušenia práva EÚ

BRUSEL - Z dôvodu nepredloženia kandidáta na post eurokomisára zo strany Veľkej Británie, spustila Európska komisia (EK) počas dnešného dňa voči tejto krajine konanie vo veci porušenia práva EÚ.

slovakia

left justify in out

Británia obdržala v dnešných hodinách list s formálnou výzvou pre porušenie záväzkov vyplývajúcich zo zmlúv Európskej únie. Londýnu zároveň dala EK do 22. novembra čas na to, aby na výzvu zareagoval.

 

img

 

EK vo svojom vyhlásení uviedla, že takýto krátky termín je nevyhnutný na to, aby sa nová Komisia pod vedením Ursuly von der Leyenovej mohla čo najskôr ujať funkcie.

 

Britská však oznámila, že nového eurokomisára nominuje až po predčasných parlamentných voľbách. Vláda premiéra Borisa Johnsona to uviedla v liste adresovanom designovanej predsedníčke EK von der Leyenovej, ktorá Spojené kráľovstvo opakovane žiadala, aby na tento post navrhlo kandidáta.

 

img

 

Britský parlament schválil 29. októbra návrh premiéra Johnsona, na základe ktorého sa 12. decembra v Británii uskutočnia predčasné voľby. Vláda by podľa oficiálnych volebných pravidiel britského úradu vlády v období pred voľbami nemala vymenúvať kandidátov na vysoké medzinárodné funkcie vrátane zástupcov európskych inštitúcii.

 

img

 

Komisia vo svojom dnešnom vyhlásení informovala, že list Británie posúdila a dospela k záveru, že Londýn nenavrhnutím eurokomisára porušil záväzky vyplývajúce zo zmlúv EÚ. Uviedla pritom, že členská krajina EÚ nemôže odvolávaním sa na pravidlá svojho právneho systému ospravedlňovať nedodržanie povinností vyplývajúcich z únijného práva. Európska komisia pod vedením von der Leyenovej by sa mala ujať funkcie 1. decembra.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies