Británia sa dnes stala súčasťou Schengenského informačného systému

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 13:57 • 2 min
Británia sa dnes stala súčasťou Schengenského informačného systému

BRUSEL - Dnešným dňom sa aj Británia stala súčasťou Schengenského informačného systému (SIS). Uviedla to Európska komisia.

slovakia

left justify in out

SIS je kľúčový nástroj pre vnútroštátne orgány krajín EÚ, aby spolupracovali s cieľom boja proti terorizmu a závažnej organizovanej trestnej činnosti. Od dnešného dňa je v prevádzke aj v Spojenom kráľovstve.

 

Schengenský informačný systém umožňuje príslušným vnútroštátnym orgánom vydávať a konzultovať záznamy o osobách, ktoré môžu byť zapojené do závažného trestného činu alebo nemajú právo na vstup a pobyt na území EÚ. Obsahuje tiež záznamy o nezvestných osobách, najmä detí, rovnako aj informácie o ukradnutých, spreneverených alebo stratených cennostiach, ako sú bankovky, autá, dodávky, strelné zbrane a doklady.

 

Integrácia tohto systému aj do Británie sa mohla dosiahnuť len vďaka intenzívnej prípravnej práce všetkých zúčastnených štátov a agentúre EÚ zodpovednej za riadenie SIS (EÚ-LISA).

 

To znamená, že SIS je teraz v prevádzke v 29 európskych krajinách vrátane 25 členských štátov EÚ a štyroch pridružených krajín - Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska.

 

SIS ako základ spolupráce v oblasti presadzovania práva sa ukázala byť efektívny a účinný nástroj pri výmene informácií o hľadaných alebo nezvestných osobách a veciach.

 

Británia nie je súčasťou schengenského priestoru, a preto bude používať SIS iba v rámci policajnej a justičnej spolupráce, a nie vo vzťahu k vonkajšej politike hraníc EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona