Británia rozšírila operácie v Iraku, pozemné sily tam nevyšle

NETKY.SK • 18 August 2014, 13:49 • 2 min
Británia rozšírila operácie v Iraku, pozemné sily tam nevyšle

LONDÝN - Británia rozšírila svoje aktivity v Iraku nad rámec poskytovania humanitárnej pomoci, informoval dnes britský minister obrany Michael Fallon.

slovakia

left justify in out

Britský premiér David Cameron však zdôraznil, že jeho krajina nevyšle pozemné sily, aby zasiahli do irackej krízy.
     

Britské lietadlá dosiaľ v Iraku zhadzovali humanitárnu pomoc, vykonávali prieskum a prepravovali vojenské zásoby kurdským regionálnym silám bojujúcim proti sunnitským vzbúrencom, ktorí ovládli veľké územia na severe krajiny.
     

Cameron dnes pre stanicu BBC povedal, že Británia sa nezúčastní na ďalšej vojne v Iraku. "Nevyšleme tam britské pozemné sily," citovala ho agentúra Reuters.
     

Fallon pre noviny The Times povedal, že rozšírené britské operácie v Iraku by mohli trvať mesiace. Britské lietadlá Tornado a špionážne lietadlo podľa neho lietajú aj mimo ohniskovej oblasti humanitárnej krízy, aby získavali informácie o jednotkách Islamského štátu (IS).
     

"Nie je to len humanitárna misia," uviedol Fallon.
     

Cameron v nedeľu uviedol, že Británia by mala využiť svoju vojenskú silu v boji proti vzbúrencom Islamského štátu, aby im zabránila vytvoriť "teroristický štát na brehoch Stredozemného mora". IS podľa neho predstavuje pre Britániu a Európu priamu hrozbu.
     

Britský premiér dnes uisťoval Britov, že britská pomoc v Iraku nebude znamenať pre ich krajinu ďalšiu vojnu - Británia podporí boj proti IS inými spôsobmi.
     

"Mali by sme na pomoc iným využiť všetky prostriedky, ktoré máme - našu diplomaciu, politické vzťahy, pomoc, vojenskú zdatnosť a odbornosť," uviedol Cameron.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona