Británia ráta s obnovením leteckého spojenia so Šarm aš-Šajchom v piatok

NETKY.SK • 5 November 2015, 15:12 • 2 min
Británia ráta s obnovením leteckého spojenia so Šarm aš-Šajchom v piatok

LONDÝN - Britský minister dopravy Patrick McLoughlin dnes vyjadril nádej, že v piatok sa obnovia spiatočné lety z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Británie.

slovakia

left justify in out

Britská vláda v stredu pozastavila lety medzi Britániou a Sinajským polostrovom, kde minulú sobotu zahynulo 224 ľudí pri zrútení ruského dopravného lietadla. Prerušenie leteckého spojenia s egyptským letoviskom Šarm aš-Šajch na Sinaji oznámilo krátko po Británii taktiež Írsko. V egyptskom letovisku v dôsledku toho uviazlo asi 9000 britských turistov.


Britský premiér David Cameron dnes v Londýne po rokovaniach s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím uviedol, že zatiaľ to nie je isté, ale je čoraz pravdepodobnejšie, že ruské lietadlo sa zrútilo po výbuchu bomby.


Cameron ďalej uviedol, že práve toto bol dôvod, prečo Británia pristúpila k pozastaveniu letov do a zo Šarm aš-Šajchu, kam vyslala svojich špecialistov, aby posúdili bezpečnostné opatrenia na letiskách a predletové kontroly lietadiel. "Potrebujeme prijať viac bezpečnostných opatrení na tomto letisku, aby bolo bezpečné pre ľudí a ich lety. Toto je naša priorita," vyhlásil Cameron, podľa ktorého chcú v tejto záležitosti spolupracovať s egyptskými úradmi.
Britský premiér okrem toho informoval, že sa spojí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby s ním diskutoval o obavách Británie, že za haváriou ruského lietadla je atentát.


Hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll dnes v Paríži informoval, že Paríž zatiaľ nepristúpi k takým opatreniam ako Londýn či Dublin a nebude ani svojim občanom odporúčať, aby necestovali do Egypta. Hovorca dodal, že v hre sú stále všetky hypotézy o príčinách pádu ruského lietadla vrátane bombového útoku. Vyslovil predpoklad, že havária povedie k sprísneniu bezpečnostných opatrení v leteckej doprave.


Londýn a rovnako aj Washington považujú za možné, že príčinou havárie ruského lietadla na Sinajskom polostrove mohla byť bomba. Na palubu lietadla ju údajne mohla prepašovať miestna odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Egypt tieto dohady odmieta a podobne aj Rusko, ktoré opakovane vyzýva počkať so závermi na výsledky vyšetrovania.


K najzávažnejšej leteckej havárii v dejinách ruského i sovietskeho letectva došlo 31. októbra, keď sa lietadlo Airbus A321 s 224 osobami na palube zrútilo necelú polhodinu po štarte. Haváriu nikto neprežil. Drvivá väčšina cestujúcich boli ruskí turisti vracajúci sa z dovolenky v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Cieľovou destináciou bol ruský Petrohrad.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies