Británia: Proti výtržníkom chce zakročiť ultrapravica

NETKY.SK • 10 August 2011, 10:35 • 2 min
Británia: Proti výtržníkom chce zakročiť ultrapravica

Británia: Proti výtržníkom chce zakročiť ultrapravica

slovakia

left justify in out

img

Vodca britskej ultrapravicovej Ligy na obranu Anglicka (EDL) oznámil, že jej členovia vyjdú dnes do ulíc britských miest, aby potlačili výtržnosti a nepokoje, ktoré sa počas štyroch nocí rozšírili po krajine.
      Stephen Lennon, vodca EDL, informoval agentúru Associated Press, že do tisíc členov Ligy plánuje zakročiť v meste Luton, kde má organizácia svoje sídlo i v ďalších regiónoch, ktoré postihli nepokoje, vrátane Manchesteru. Podľa Lennona niektorí členovia EDL už v uliciach hliadkujú, aby odradili výtržníkov a stovky ďalších sa k nim pripoja počas dneška.
      "Zastavíme výtržníkov - polícia to očividne nedokáže," citovala vodcu EDL agentúra Associated Press.
      Ultrapravicovou EDL sa pri masakri v Nórsku 22. júla inšpiroval vrah Behring Breivik.
      Počas dnešnej noci (z utorka na stredu) pokračovali výtržnosti v anglických mestách, ale Londýn, kde vláda rozmiestnila na 16.000 policajných posíl, bol po troch turbulentných nociach zväčša pokojný.
      Skupina mládežníkov maskovaných v kapucniach bojovala s políciou v Manchestri v severozápadnom Anglicku, kde rozbíjali okná a drancovali obchody. Podpálili tam tiež obchodný dom s odevmi.
      V Salforde neďaleko Manchestru výtržníci hádzali do policajtov tehly a podpálili niekoľko budov. Zaútočili tiež na kameramana BBC. Televízia priniesla zábery na horiace obchody a autá, z ktorých stúpal hustý čierny dym.
      "Počas niekoľkých uplynulých hodín čelila polícia manchesterskej oblasti mimoriadne vysokej úrovni násilia zo strany skupín kriminálnikov odhodlaných vyvolať rozsiahly zmätok," citovala agentúra Reuters vysokého predstaviteľa polície Garryho Shewana.
      Ďalej na juh vo West Bromwichi a Wolwerhamptone podpálili mladí výtržníci autá a vzali útokom obchody. V Nottinghame 30 až 40-členná skupina zaútočila zápalnými bombami na policajnú stanicu, našťastie nikoho nezranili.
      V Liverpoole vypukli zrážky medzi policajnými ťažkoodencami a mládežníkmi útočiacimi tehlami, ktorých sa policajti pokúšali zatlačiť nazad.
      V Londýne sa obyvatelia mesta v utorok večer ponáhľali z práce rýchlo domov a majitelia predčasne pozatvárali obchody v obave z ďalších násilností. Ulice Londýna však zostali v noci nadnes tiché.
Zdroj: TASR/Reuters, Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies