Británia protestuje proti odsúdeniu novinárov al-Džazíry

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 14:36 • 2 min
Británia protestuje proti odsúdeniu novinárov al-Džazíry

LONDÝN - Británia si v pondelok predvolala egyptského veľvyslanca na protest proti odsúdeniu novinárov katarskej televíznej stanice al-Džazíra na sedem až desať rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Egyptský súd ich uznal vinnými z podpory "teroristickej organizácie", ktorou je teraz už zakázané Moslimské bratstvo, ako aj z šírenia lží. Medzi 14 obžalovanými, z ktorých jedenásť odsúdili v neprítomnosti, sú aj dvaja Briti, Austrálčan, Holanďanka a Kanaďan. Britský minister zahraničia William Hague vyjadril nad rozsudkami pobúrenie. Povedal tiež, že počas súdneho procesu bolo vážne porušené právo. "Sloboda médií je základom stabilnej a prosperujúcej spoločnosti," zdôraznil. Holandsko a Austrália verdikt taktiež ostro kritizovali.

 

Sedem rokov väzenia dostali austrálsky korešpondent al-Džazíry Peter Greste a šéf kancelárie TV stanice v Káhire Mohamed Fahmy, ktorý má aj kanadské občianstvo. Egyptský producent Baher Mohamed dostal desať rokov väzenia. Všetkých troch zatkli ešte 29. decembra v Káhire a odvtedy ich zadržiavali v známej väznici Tora. Jedenásť ďalších novinárov a pracovníkov al-Džazíry dostalo desaťročné tresty v neprítomnosti. Prípad vyvolal ostrú kritiku medzinárodného spoločenstva a ľudskoprávnych organizácií, ktoré vyzvali Egypt, aby rozsudok prehodnotil. Odsúdení sa môžu proti verdiktu odvolať.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona