Británia prevzala predsedníctvo skupiny G8

NETKY.SK • 2 Január 2013, 08:44 • 2 min
Británia prevzala predsedníctvo skupiny G8

Británia prevzala predsedníctvo skupiny G8 - Svet Británia od dnešného dňa preberá rotujúce predsedníctvo skupiny ôsmich najbohatších ekonomík sveta G8. Informoval o tom server BBC.

slovakia

left justify in out

imgBritánia od dnešného dňa preberá rotujúce predsedníctvo skupiny ôsmich najbohatších ekonomík sveta G8. Informoval o tom server BBC.
      Júnový summit G8 by sa mal konať v meste Lough Erne v grófstve Fermanagh v Severnom Írsku. V tejto oblasti Británie sa tak akcia takéhoto rozsahu uskutoční prvýkrát. K hlavným témam, o ktorých sa bude na summite rokovať, bude patriť problém daňových rajov. Britský premiér David Cameron uviedol, že okrem riešenia daňových rajov sa plánuje zamerať aj na boj proti protekcionizmu vo vzájomnom obchode.
      Skupinu G8 tvoria okrem Británie ešte USA, Francúzsko, Rusko, Japonsko, Nemecko, Taliansko a Kanada. G8 však v ostatných rokoch zaznamenáva určitú stratu vplyvu, keďže niektoré silné ekonomiky ako Čína, India a Brazília nie sú členmi tejto skupiny.
      Briti zároveň dúfajú, že tohtoročný summit sa zaobíde bez vážnejších problémov. Naposledy, keď Británia hostila summit G8 v Gleneagles v Škótsku v roku 2005, protestovalo proti svetovej chudobe viac než 200.000 ľudí. V tom čase summit zároveň zatienili teroristické útoky v Londýne, pri ktorých zomrelo vyše 50 ľudí a viac než 700 bolo zranených.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona