Británia predĺži leteckú operáciu proti Islamskému štátu v Iraku do marca 2017

NETKY.SK • 4 August 2015, 13:42 • 2 min
Británia predĺži leteckú operáciu proti Islamskému štátu v Iraku do marca 2017

LONDÝN - Británia predĺži svoju kampaň leteckých útokov v Iraku proti militantom z organizácie Islamský štát (IS) o rok.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes britský minister obrany Michael Fallon a dodal, že zastarávajúce stíhačky Tornado budú pri náletoch využívať ešte najmenej začiatkom roka 2017.
     

Británia predtým vyhlásila, že stíhačky Tornado zostanú v prevádzke do marca 2016, teda o rok dlhšie oproti pôvodnému plánu, a že nakoniec ich zo služby stiahnu. Fallon však počas návštevy v Iraku oznámil, že lietadlá umiestnené na základni na Cypre majú potenciál, čo znamená, že by mohli lietať dlhšie.
     

"Letky Tornád sa ukázali v leteckej kampani ako užitočné vďaka presným zbraniam, ktoré nesú, a vďaka prieskumu a pozorovaniu, ktoré vykonávajú, keď nepodnikajú útoky," povedal Fallon pre britskú rozhlasovú stanicu BBC, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.
     

"Američania a ďalší spojenci obzvlášť ocenili prínos Tornád, a preto necháme túto letku v akcii ešte ďalší rok," dodal britský minister obrany.
     

Koalícia pod vedením Spojených štátov podnikla v posledných dňoch desiatky náletov v Iraku a Sýrii, keďže sa snaží oslabiť militantov z IS, ktorí obsadili obrovské územné pásma v oboch krajinách, kde sa snaží vytvoriť kalifát.
     

Británia je súčasťou koalície pod vedením USA, ale má povolenie parlamentu vykonávať iba letecké útoky v Iraku, nie v Sýrii.
     

Turecko začalo pred týždňom a pol svoje prvé nálety proti Islamskému štátu v Sýrii, zároveň však začalo útočiť aj na kurdských militantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies