Británia pre obavy z nepokojov sťahuje personál z líbyjského veľvyslanectva

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 18:15 • 2 min
Británia pre obavy z nepokojov sťahuje personál z líbyjského veľvyslanectva

LONDÝN - Británia z bezpečnostných dôvodov dočasne stiahne časť pracovníkov svojho veľvyslanectva v líbyjskej metropole Tripolis, kde pretrváva napätie po tom, ako ťažko vyzbrojení militanti obkľúčili budovy dvoch ministerstiev. V piatok o tom informoval hovorca britského rezortu diplomacie.

slovakia

left justify in out

Ten ďalej uviedol, že opatrenie sa týka iba malej časti personálu, a to prevažne osôb spolupracujúcich s "ministerstvami zasiahnutými posledným vývojom". Dôvodom sú obavy z "pretrvávajúcej politickej neistoty", veľvyslanectvo vrátane konzulárneho a vízového oddelenia však napriek tomu zostáva v bežnej prevádzke.

Politickú krízu v Líbyi rozpútali bývalí povstalci, ktorí koncom apríla obkľúčili budovy ministerstiev zahraničných vecí a spravodlivosti v Tripolise. Blokáda pokračuje napriek tomu, že parlament v nedeľu prijal požadovaný zákon, ktorý má zbaviť moci niekdajších funkcionárov režimu na čele s Muammarom Kaddáfím. Za problematickú je pritom považovaná minulosť viacerých predstaviteľov krajiny vrátane premiéra Alího Zajdána či predsedu parlamentu Muhammada al-Makarjafa. Británia, Francúzsko a Spojené štáty v stredu vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú "všetkých Líbyjčanov, aby sa v zložitom období prechodu na demokraciu zdržali ozbrojených protestov a násilia".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies