Británia potvrdila 15 obetí útoku v Tunisku, Dublin má obavy o osud dvoch Írov

NETKY.SK • 27 Jún 2015, 18:31 • 2 min
Británia potvrdila 15 obetí útoku v Tunisku, Dublin má obavy o osud dvoch Írov

LONDÝN - Britské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že počet britských obetí piatkového útoku na hotel v Tunisku stúpol na 15.

slovakia

left justify in out

Hovorca rezortu Tobias Ellwood zároveň pripustil, že počet obetí z radov britských občanov ešte môže vzrásť.


K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Celkovo si útok strelca na hotelovej pláži v letovisku Sousse (Súsa) vyžiadal 39 obetí vrátane útočníka. Podľa tuniských úradov sú medzi zabitými okrem Britov aj občania Nemecka, Belgicka a Írska.


Tragické udalosti v Sousse sú podľa Ellwooda najtragickejším útokom voči britským občanom od 7. júla 2005, keď sa odohrali bombové atentáty v londýnskej verejnej doprave.


Tuniské ministerstvo zdravotníctva dnes ráno potvrdilo občianstvo 10 z 39 obetí útoku. Uviedlo, že ôsmi boli Briti, jeden Belgičan a jeden Nemec. Írska vláda potvrdila jednu írsku obeť, ktorá pracovala ako zdravotná sestra, napísala agentúra AP. Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius vyhlásil, že medzi obeťami nie je žiaden Francúz.


Agentúra AP dnes citovala zdroj z írskej vlády, ktorá vyslovila obavy, že medzi obeťami v Tunisku by okrem spomínanej zdravotnej sestry Lorny Cartyovej mohli byť ešte dvaja ďalší írski občania.


Írsko, podobne ako aj iné krajiny, dnes do Tuniska vypravilo lietadlo, aby odtiaľ doviezlo turistov, ktorí si po útoku v Sousse želali ukončiť pobyt pri Stredozemnom mori predčasne.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona