Británia posilnila bezpečnosť po správe o chystanom útoku na armádnu prehliadku

NETKY.SK • 27 Jún 2015, 16:13 • 2 min
Británia posilnila bezpečnosť po správe o chystanom útoku na armádnu prehliadku

LONDÝN - Britské orgány dnes informovali, že posilňujú bezpečnosť na akciách ku dnešnému Dňu ozbrojených síl.

slovakia

left justify in out

Krátko predtým sa objavili správy, že polícia zmarila plánovaný bombový útok Islamského štátu (IS) na dnešnú vojenskú prehliadku v Londýne, informovala tlačová agentúra AP.

 

V piatok došlo k útokom v Tunisku, Francúzsku a Kuvajte, pričom v tuniskom letovisku Sousse zastrelil útočník na pláži 39 ľudí, z ktorých má byť väčšina Britov. Potvrdených je zatiaľ osem britských obetí, ale britský premiér David Cameron dnes varoval, že "mnohí zo zavraždených boli Briti". V Tunisku tento týždeň dovolenkovalo asi 20.000 Britov.

 

Cameron dnes vyzval verejnosť, aby "ďakovala ozbrojeným silám". A upozornil, že na stovkách akcií usporiadaných k dnešnému sviatku ozbrojených síl bola "posilnená bezpečnosť", napísala BBC.

 

Podľa denníka Sun mal IS v úmysle odpáliť tlakový hrniec na vojenskej prehliadke v londýnskej mestskej časti Merton. Armádu a bezpečnostné zložky na plánovaný čin upozornil investigatívny reportér vydávajúci sa za militanta, ktorého si na spáchanie útoku najal podľa denníka Sun vodca IS v Sýrii.

 

Sun píše, že malo ísť o "samovražedný" útok, ktorého cieľom boli vojaci z jednotky zavraždeného vojaka Lea Rigbyho. (Bubeníka na ulici pred kasárňami v londýnskom Woolwichi prepadli a zabili v roku 2013 dvaja islamisti.) Spomínaný vodca IS v Sýrii vraj pochádza z anglického Birminghamu a reportérovi povedal, že pôjde o "veľkú akciu. Zasiahneme nevercov. Vojakov na ich vlastnej pôde".

 

Polícia správu denníka Sun nepotvrdila, uviedla však, že je veľmi "nápomocné", ak sa s ňou žurnalisti podelia o informácie, ktoré by mohli naznačovať teroristickú aktivitu, "ako v tomto prípade urobil denník Sun".

 

Šéf protiteroristického oddelenia polície Mark Rowley povedal, že k posilneniu bezpečnostných opatrení došlo "vo svetle nedávnych udalostí", "nie v reakcii na nejakú konkrétnu hrozbu".

 

Možnosť teroristického útoku v Británii podľa neho zostáva "vážna", čo znamená vysokú pravdepodobnosť takejto možnosti, napísala AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies